Vaccinarea la caini si pisici

  • Miercuri, 29 Aprilie 2020
  • Animale
  • Publicat de
clinica veterinara bucuresti clinica veterinara bucuresti

O sa incercam sa va prezentam intr-un mod cat mai sistematic si organizat detaliile despre vaccinarea si deparazitarea puilor de caini si pisici. Acest material este dedicat persoanelor ce abia si-au cumparat un animalut si nu cunosc detalii despre ce presupune vaccinarea la caini si pisici

     In primul rand vrea sa incepem sa va recomandam sa nu cumparati animale de pe olx sau din surse necunoscute, fara sa ii vedeti parintii animalului. Desigur, foarte dragut ar fi sa adoptati si sa nu cumparati, dar daca totusi va doriti un catel de rasa, iata ce trebuie sa stiti dupa ce l-ati cumparat: 

- NU ar trebui sa intrati in posesia lui mai vreme de 4 saptamani (varsta animalului), deoarece pana la aceasta varsta inca sug de la mama lor;

- Vaccinarea incepe de la varsta de 6 saptamani si tot acum se incepe si prima deparazitare. Unii medici veterinari aleg sa ii deparaziteze si mai devreme - nu este gresit, unele produse de deparazitare interna se pot administra de la varste mai fragede; 

- In principiu vaccinarea consta din patru vaccinuri, administrate la interval de doua saptamani, incepand cu saptamana 6 de viata. Primul vaccin fiind DP (Distemper / Carre / Jigodie si Parvovirus), urmand ca la varsta de 8 saptamani sa se administreze DHPPI-L (Distemper / Hepatita infectioasa / Parvovirus / Parainfluenta / Leptospiroza), la varsta de 10 saptamani se repeta primul vaccin, iar la varsta de 12 saptamani se repeta al doilea vaccin plus antirabicul - schema de vaccinare conform clinicii veterinare non stop Supervet Bucuresti; 

De specificat faptul ca la 12 saptamani de viata, atunci cand se face ultimul vaccin, este obligatoriu prin lege ca se de administreze si microcipul. Impreuna cu acesta se face si inregistrarea in RECS (Registrul de evidenta a cainilor cu stapan). 

De asemenea, in perioada de vaccinare, sau mai bine zis de la nastere si pana la doua saptamani dupa ultimul vaccin ( aproximativ 14 saptamani de viata ), animalul nu are voie sa iasa afara sau sa intre in contact cu alte animale. 

Legat de deparazitarile interne, abordarile in acest sens pot diferi de la un medic veterinar la altul, dar in principiu initial se administreaza de la varsta de 6 saptamani prima deparazitare, urmata de repetare la 8 saptamani si ulterior din 3 in 3 luni. In cazul in care animalul inca prezinta viermisori la a doua deparazitarea aceasta se va repeta din doua in doua saptamani, pana nu va mai elimina deloc viermisori. 

Deparazitarile externe incep din momentul in care animalul este scos afara si trebuiesc efectuate lunar (in cazul pipetelor clasice) sau la fiecare 3 luni in cazul pastilelor pe gura (de tipul Bravecto). Recomandam ca deparazitarile interne sa fie facut periodice si cu produse comerciale avand substanta activa milbemicina, deoarece acestea sunt si pentru microfilarii, niste paraziti localizati in sange (transmis de tantari). 

Desigur, discutia despre deparazitarea si vaccinarea la animalele de companie poate fi mult mai ample si ar inseamna sa ne intindem pe zeci de pagini, dar noi am incercam sa sumarizam pe cat se poate ce inseamna deparazitare si vaccinare. Luati legatura cu medicul dumneavoastra veterinar pentru mai multe detalii, iar daca credeti ca animalul dvs nu este bine sau prezinta vreun semn de boala, nu ezitati si contactati o clinica veterinara non stop (spre exemplu 0771637818 - Bucuresti)

Multa sanatate si fericire alaturi de companionul dumneavoastra!