Peritonita infectioasa la pisici

  • Sâmbătă, 4 Septembrie 2021
  • Animale
  • Publicat de
clinica veterinara bucuresti clinica veterinara bucuresti

Peritonita infecțioasă felină (FIP) este o boală virală a pisicilor care apare în întreaga lume și este aproape, o boală fatală.

 

Cauze:

Boala este cauzată de infecția cu un virus cunoscut sub numele de coronavirus felin. Infecția cu coronavirus este de fapt foarte frecventă la pisici, dar de cele mai multe ori nu provoacă probleme, în afară de diareee ușoară care se limitează doar la problem digestive, in rest pisica avand o stare generala buna.

 

În mod neobișnuit, virusul se schimbă într-o tulpină de coronavirus care are potențialul de a cauza boala. Această tulpină mutată este cauza FIP.

 

La o pisică afectată, virusul se răspândește în tot corpul și poate provoca o gamă largă de semne diferite (inclusiv peritonita cu acumularea de lichid în abdomen, dar la alte pisici se poate acumula lichid în cavitatea toracică; altele, virusul poate provoca inflamații care afectează creierul, ochii, ficatul, rinichii sau în altă parte).

Diagnosticul de certitudina poate fi pus in urma unui examen histopatologic din lichidul acumulat sau o punctie in cazul unui organ afectat. O indrumare in acest sens puteti luat de la clinica veterinara din Bucuresti, Supervet NON STOP.

 

Ce sunt infecțiile cu coronavirus?

Coronavirusurile sunt un grup comun de viruși care adesea infectează tractul respirator superior sau tractul gastrointestinal la diferite animale. Diferite specii de coronavirus sunt adaptate pentru a provoca boli la diferite animale. La om, coronavirusurile sunt una dintre cauzele frecvente ale răcelii comune.

 

Coronavirusurile care infectează pisicile sunt denumite „coronavirus felin” sau FCoV. La pisici, FCoV provoacă cel mai frecvent infecții gastro-intestinale, dar în cazuri neobișnuite (cu o formă mutantă a virusului) se poate răspândi prin corp și poate provoca FIP.

 

Cum se infectează pisicile cu coronavirus?

Infecția cu coronavirus este extrem de răspândită la pisici, în special acolo unde un număr mare de pisici sunt sau cateodata ambele. Se estimează un numar mare din pisicile de companie de uz casnic au fost infectate cu FCoV, dar rata infecției crește până la 80 - 100 la sută pentru pisicile ținute în gospodării sau colonii cu mai multe pisici.

 

Virusul infectează în principal tractul intestinal, unde se reproduce. FCoV este gasit în materiile fecale și poate supraviețui în mediu o perioadă scurtă de timp (câteva zile sau câteva săptămâni), dar este ușor distrus de dezinfectanții obișnuiți (spre exemplu clorul). Infecția este cauzată atunci când o pisică ingerează virusul (de exemplu, prin lins). Relația dintre virus și pisică este complexă - unele pisici pot rămâne permanent infectate cu FCoV și raspandesc virusul în materiile fecale tot timpul; altele pot fi infectate, dezvoltă o imunitate puternică și pot fi protejate de viitoarele infecții; iar altele pot fi infectate și reușesc să elimine virusul, dar apoi să apară infecții recurente.

 

Există vreun tratament pentru FIP?

FIP este fatală în aproape toate cazurile. Tratamentele de sprijin pot prelungi longevitatea și pot îmbunătăți calitatea vieții, cu toate acestea, nu există o cură specifică. Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii (de exemplu, prednisolon) în combinație cu anumite medicamente care suprimă sistemul imunitar (de exemplu, ciclofosfamida), pot reduce temporar inflamația și pot îmbunătăți calitatea vieții pisicii. Un medicament experimental, imunostimulant, este în prezent investigat pentru utilizare în forma uscată de FIP. De asemenea mutian GS, produs in China, neoficial, tratateaza cel mai bine aceasta boala, dar fata o baza stiintifica solica. Alte tratament pot fi reprezentate de interferon. Pentru pisica bolnavă din punct de vedere clinic, odată ce PIP a fost diagnosticat, eutanasia poate fi cel mai uman si corecta optiune (cazuri grave).

 

Există un vaccin pentru FIP?

În ultimii ani, unii producători au dezvoltat vaccinuri pentru a ajuta la prevenirea PIF. Deoarece metoda de transmitere și succesiunea evenimentelor care duc la boala FIP clinică sunt slab înțelese și deoarece infecția s-a putut produce înainte de vaccinare, succesul vaccinării nu este cert. În prezent, vaccinurile pentru FIP nu sunt recomandate pentru utilizare generală.

 

Există alte pisici din gospodărie în pericol?

Dacă pisica ta are FIP, alte pisici din gospodărie pot avea un risc mai mare de a se infecta cu coronavirus felin. Din fericire, infecția va duce la această boală fatală la o minoritate de pisici. Ca măsură de precauție, mulți veterinari recomandă să așteptați aproximativ o lună după ce o pisică infectată moare înainte de a introduce o pisică nouă în casă, pentru a reduce riscul de expunere la virus. Într-o gospodărie cu mai multe pisici în care a murit o pisică infectată, se recomandă să așteptați cel puțin trei luni pentru a vedea dacă alte pisici au o boală clinică. Cu toate acestea, aceste pisici expuse anterior ar putea fi purtătorii bolii și ar putea infecta eventualele pisici noi.

 

Curățarea cu înălbitor diluat / clor (dilutie 1 parte de clor la 32 de parti de apa) este adecvată pentru a ucide virusul. Schimbarea litierei si a nisipului, litiere individuale pentru fiecare pisica, pot fi optiuni mai bune pentru prevenirea cu infectia coronavirusului felin.