Afectiuni ale ficatului la pisici

  • Sâmbătă, 11 Aprilie 2020
  • Animale
  • Publicat de
clinica veterinara bucuresti clinica veterinara bucuresti

Top cele mai intalnite afectiuni ale ficatului la pisici 

      Dorim sa va prezentam cele mai frecvente afectiuni ale ficatului la pisici intalnite la clinica veterinara bucuresti Supervet. Posibil ca acest articol sa contina mai multi termeni stiintifici greu de digerat pentru proprietarii de animale, dar rolul acestuia este sa ofere detalii despre o afectiune deja diagnosticata de un medic veterinar si nu de o informare pentru preventie. 

       Ficatul pisicilor se diferentiaza de cel al cainilor prin disfunctii, boli si metabolismul normal al acestuia. Enzimele ficatului pisicilor, ce se intalnesc frecvent la animalele carnivore, scad tolerabilitatea ficatului la unele medicamente, toxine, metaboliti sau la stresul oxidativ. 

 Vom vorbi astazi despre 5 afectiuni al ficatului la pisici, si anume: 

- Colangita neutrofilica acuta 

- Colangita neutrofilica cronica 

- Colangita limfocitica 

- Triadita 

- Lipidoza hepatica 

Colangita neutrofilica acuta 

  

      Acesta afectiune este in principal cauzata de bacterii enterice (de la nivel intestinal), precum Escherichia coli, Enterococcus spp, Bacteroides spp. Colangita neutrofilica acuta se intalneste frecvent la pisicile tinere sau de varsta medie, si prezinta ca semne clinice anorexia, voma, letargie si / sau diareee. Pot de asemenea sa fie deshidratate, cu temperatura ridicata (febrile), cu icter sau cu dureri abdominale. Diagnosticul se pune in principal in urma semnelor clinice, dar si a ecografie abdominale si / sau punctie si examen histopatologic / bacteriologic. In functie de examenul bacteriologic se instituie tratamentul cu antibiotice, perfuzii, analgezice. 

Colangita neutrofilica cronica 

      Pisicile cu colangita neutrofilica cronica sunt deseori mai invarsta decat cele cu colangita neutrofilica acuta si simptomele pot fi asemanatoare la care se adauga pierderea in greutate. 

Tratamentul si metodele de diagnostic sunt similare ca la afeciunea anterioara. 

Colangita limfocitica 

    Pisicile cu colangita limfocitica se prezinta deseori cu simptomatologie similara cu bolile anterioare, acesta fiind o boala ce progreseaza incet. Pisicile persane par sa fie predispuse la aceste afectiuni. De cele mai multe ori trebuie facut diagnosticul diferential fata de peritonita infectioasa felina si limfom. 

Triadita

      Colangitele feline sunt deoseori complicatii alte altor afectiuni precum pancreatice sau IBD (inflamatia intestinului), formand triadita. Pentru a avea diagnosticul de triadita, trebuiesc intalnite la acelasi animale toate cele 3 afectiuni de mai sus. Ele pot aparea si individual. Pisicile cu IBD se prezinta cu diaree, dar nu ar trebui sa fie anorexice. Pentru pancreatica pisicile, cel mai frecvent test efectuat este cel FPL de la idexx (lipaza pancreatica felina). De asemenea pentru un diagnostic corect, toate analizele trebuiesc efectuate si pune cap la cap: ecografie, hemoleucograma, biochimie de sange etc. 

Tratamentul triaditei este unul complicat, deoarece se trateaza 3 boli si nu una, dar cu suportul corect se poate trata. In cazul pisicilor ce nu mananca, se poate instala chiar si un tub nazo gastric. 

Lipidoza hepatica 

     Lipidoza hepatica la pisici sau boala ficatului gras, este caracterizata prin acumularea de trigliceride in exces cu hepatocite. In cadrul biochimie de sange observam modificari la nivelul amilazei pancreatice, transaminazelor si a bilirubinei. Pisica prezinta frecvent stari de voma, pierderea apetitului, slabire progresiva, icter si / sau diaree. Este foarte important sa se determine cauza ce a declansat aceasta lipidoza hepatica, iar printre cele mai frecvente amintim: pancreatita, afectiuni intestinale, colangita, neoplazii / cancer si / sau infectii. Tratamentul este unul complex si trebuie stabilit cu medicul dumneavostra curant. 

La final dorim doar sa va atragem atentia ca dumneavoastra ca proprietar, va cunoasteti cel mai bine animalul si observati cu o mai mare acuratete modificari de comportament sau de apetit in cadrul pisicii. De aceea, la cea mai mica suspiciune ca animalul dvs nu este in regula, luati legatura cu medicul curant sau cu o clinica veterinara non stop.