Cardiomiopatia dilatativa la caini si pisici

  • Joi, 19 Martie 2020
  • Animale
  • Publicat de
Clinica veterinara non stop bucuresti Supervet Clinica veterinara non stop bucuresti Supervet

            Cardiomiopatia dilativa este una dintre cele mai frecvente boli de inimă dobândite la câini. Ea este o boală primară a mușchiului cardiac (cardio = inimă; mio = mușchi; patie = boală) în care mușchiul cardiac (miocardul) devine slab și astfel își pierde capacitatea de a se contracta normal. Cardiomiopatia dilatativa afectează cel mai frecvent partea stângă a inimii (partea care primește sânge din plămâni și o pompează către corp), în special ventriculul stâng. Când miocardul nu poate pompa sângele din inima eficient, rinichii rețin sodiu și apă pentru a crește cantitatea de sânge care se întoarce în inimă. Acest lucru duce la o mărire a ventriculelor pentru a compensa pomparea ineficientă. Acest lucru provoacă creșterea tensiunii arteriale din inimă în plămâni, provocând astfel acumularea de lichide în plămâni (edem pulmonar). Aceasta se numește insuficiență cardiacă sau insuficiență cardiacă congestivă.

Ce rase sunt mai predispuse la cardiomiopatie dilatativa?

Există mai multe rase care sunt predispuse la acesta boala. Acestea includ Doberman , Marele danez, Boxeri, ciobanesti, dalmațieni și Cocker spaniol, dar acesta boala nu se limitează doar la rase specifice. Razele mari și uriașe sunt cel mai frecvent afectate, dar apare și la câini și pisici de rasă mai mică.

Cauze:

La unii câini, cardiomiopatia dilatativa se datorează unei deficiențe nutriționale. Taurina este un aminoacid necesar dezvoltării și funcției miocardului. În consecință, animalele de companie pot dezvolta cardiomiopatie dilatatie în dietele cu deficit de taurină, cum ar fi dietele vegetariene. Unele rase, precum  Golden Retriever, pot avea o predispoziție la deficiență de taurină, posibil prin defecte în metabolizarea taurinei. Unii au nevoie și de suplimentare cu carnitină. Dacă animalul dvs. de companie este diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativa, testarea unei deficiențe de taurină poate fi justificată. Unele pisici pot dezvolta cardiomiopatie dilatativa cu deficit de taurină, deși acest lucru a devenit rar, deoarece taurina este acum adăugată la aproape toate alimentele de pisici de calitate (vezi Cardiomiopatie felină).

L-carnitina este un alt aminoacid care a fost foarte rar implicat în dezvoltarea cardiomiopatia dilatativa la oameni. L-carnitina este necesară pentru ca celulele miocardului să producă energie și astfel să se contracte. Există unele dovezi că o deficiență în această moleculă va contribui la disfuncția miocardică la Boxeri. 

În 2018, dietele fără cereale au fost implicate în determinarea cardiomiopatiei la câini.

Ocazional, toxinele pot provoca cardiomiopatie dilatativa (CD). Cea mai frecventă toxină este doxorubicina, un medicament anti-cancer utilizat pentru tratarea diferitelor cancere la câini. În unele cazuri, câinii care primesc doxorubicină vor dezvolta CD.

Cauzele infecțioase ale CD sunt rare. Puii infectați cu parvovirus la vârsta de două până la patru săptămâni pot dezvolta CD. În aceste zile, vaccinarea mamei protejează cățelușii împotriva parvovirusului în această perioadă sensibilă, astfel încât această cauză a CD este rareori văzută.

Care sunt semnele DCM?

Semnele DCM variază în funcție de rasa câinelui și stadiul bolii. Pierderea poftei de mâncare, gingiile palide, creșterea ritmului cardiac, tuse, dificultăți de respirație, perioade de slăbiciune și leșin sunt semne frecvent întâlnite. Întrucât sângele este susținut în plămâni, semnele respiratorii datorate edemului pulmonar sunt cele mai frecvente. Sângele care se întoarce în partea dreaptă a inimii din corp poate, de asemenea, să se întoarcă, ceea ce duce la acumularea de lichide în abdomen (ascită) sau în cavitatea toracică. Slăbiciunea sau colapsul pot fi cauzate de ritmuri cardiace anormale (aritmii) și, ocazional, scăderea fluxului de sânge către organism (debit cardiac deprimat).

La unele rase, moartea subită sau leșinul pot apărea cu mult înainte de orice semne de CD.

Cum este diagnosticat DCM?

Există două metode diferite de diagnosticare a animalelor de companie:

 - în timpul unor analize ale unui câine aparent normal (de exemplu, ca parte a unui program de sterilizare sau control și.

- în timpul examinării unui câine cu semne clinice ale bolilor de inimă.

Mulți crescători conștienți și proprietarii de câini care sunt predispuși la CD merg cu animalele de companie la control periodic pentru boli de inimă pentru a încerca să reducă la minimum riscul de transmitere a bolii la urmași.

Primul pas este o examinare fizică bună. În majoritatea cazurilor, examenul fizic este complet normal. Ocazional, medicul veterinar poate detecta o aritmie (ritm cardiac anormal). O ecocardiogramăeste, de asemenea, utilizată pentru a identifica câinii cu CD înainte de a dezvolta semne clinice, dar mulți câini cu boală ușoară au descoperiri echivoce. Această examinare este cel mai bine efectuată de un cardiolog veterinar. (pe care il puteti gasi la clinica veterinara bucuresti Supervet NON STOP).

Cum este tratat DCM?

Tratamentul insuficienței cardiace difera de la un pacient la altul. Medicamentele utilizate frecvent sunt diuretice (cel mai frecvent furosemid), inhibitori de ACE și pimobendan. Diureticul forțează rinichii să excrete mai mult sodiu și apă. Este utilizat pentru a elimina edemul pulmonar si astfel pentru a îmbunătăți respirația. Pimobendanul sau Vetmedin sub denumirea comerciala, crește forța de contracție a ventriculelor și dilată vasele de sânge. Atât furosemidul cât și pimobendanul sunt tratamente eficiente care prelungesc supraviețuirea și îmbunătățesc calitatea vieții.

Cu stima, 

Un medic veterinar