Tot ce trebuie sa stii despre ceasul biologic

  • Duminică, 12 Februarie 2023
  • Diverse

Ceasul mecanic este un instrument indispensabil în viața noastră de zi cu zi, fără de care viața noastră socială ar fi complet dezorganizată. Totuși, știai că corpul nostru are și propriul ceas biologic intern? 

Într-adevăr, nu întâmplător ne trezim la răsăritul soarelui și dormim noaptea. Este pur și simplu lucrarea ceasului nostru intern. Este în centrul celor mai mari mecanisme și cicluri biologice ale corpului nostru. Dar ce știm cu adevărat despre ceasul biologic? Află aici tot ce nu știai despre ceasul biologic.

Ceasul biologic: un regulator esențial pentru organism

Amintiți-vă că ceasul biologic este un set de neuroni care reglează anumite acțiuni biologice ale corpului. Se află la originea ciclurilor circadiene regulate de aproximativ 24 de ore, a căror durată variază de la un individ la altul. De fapt, este pur și simplu sincronizarea corpului nostru cu alternanța zilei și a nopții. Corpul nostru nu se poate descurca fără ceasul biologic, având în vedere rolul important pe care îl joacă.

Într-adevăr, ceasul intern este responsabil pentru reglarea corectă a secreției anumitor hormoni. De exemplu, cortizolul este secretat dimineața și nu seara. Dacă nu este cazul, acest lucru poate avea consecințe asupra bunei funcționări a organismului.

De asemenea, trebuie să știți că fără sincronizarea pe care o permite ceasul nostru intern, somnul nostru ar fi complet desincronizat. Și asta ar provoca o mare perturbare orelor noastre de veghe. Acestea fiind spuse, ceasul nostru natural folosește mai multe sincronizatoare pentru a-și îndeplini misiunea. 

Lumina este cel mai puternic dintre aceste sincronizatoare, deoarece respinge senzația de oboseală și ne împiedică să adormim. Astfel, expunerea necorespunzătoare la lumină poate perturba complet ceasul nostru intern. Această tulburare poate avea consecințe grave asupra memoriei, funcțiilor imune, funcțiilor cardiovasculare și cognitive. 

În plus, ar putea favoriza apariția anumitor tipuri de cancer din cauza perturbării secreției de melatonină.

Astfel, o defecțiune a ceasului nostru intern poate avea consecințe foarte grave asupra corpului nostru. Astfel, este necesar să faceți tot posibilul pentru a nu deranja acest ceas pentru a evita aceste inconveniente. 

Cu toate acestea, mai întâi trebuie să înțelegeți cum funcționează.

Cum funcționează ceasul nostru intern?

Știm deja că ceasul nostru biologic reglează ritmul anumitor acțiuni biologice din corpul nostru. Dar cum se întâmplă asta de fapt? Ei bine, în primul rând, trebuie să știm că acest regulator intern funcționează ciclic. Acest ciclu durează între orele 11:30 și 12:30, în funcție de persoană.

De asemenea, sincronizarea ceasului intern se datorează sincronizatoarelor. Cele mai importante sunt melatonina (hormonul somnului) și lumina. Ele intervin în reglarea ceasului intern uman urmând un mecanism temporal bine stabilit. 

Într-adevăr, lumina respingând senzațiile de oboseală, vigilența este la maxim în miezul dimineții. Apoi, între orele 22 și 8, în timp ce sistemul digestiv este în pauză, se secretă melatonina.

Ce ne tulbură astăzi ceasul intern? 

Lumea s-a schimbat mult, modul nostru de viață este mai modern. Într-adevăr, nu mai suntem la momentul în care ne puteam aprinde doar cu lumânări în timpul nopții. 

Cu toate acestea, noile aspecte ale vieții noastre moderne ne pot arunca într-adevăr ceasurile interne din funcțiune. De exemplu, dacă doriți să aveți un somn liniștit, ar trebui să evitați lumina albastră de la ecranele LED seara.