5 cai de a elimina substantele toxice din casa

5 cai de a elimina substantele toxice din casa 5 cai de a elimina substantele toxice din casa

Expertii canadieni in probleme de mediu au emis astazi o lista a celor mai bune cai de a elimina din casa sursele de substante toxice periculoase atat pentru adulti cat si pentru copii, informeaza autentici.ro.

Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura intre afectiuni precum astmul, cancerul, defectele congenitale si tulburarile comportamentale si anumite substante toxice gasite in casele oamenilor. De aceea, atat oamenii care se gandesc sa aiba un copil cat si cei care sunt deja parinti trebuie sa respecte cateva reguli importante.

Fa curatenie mai des

Praful din casa este una din sursele principale de substante toxice. Aspira saptamanal si spala pe jos. Nu uita sa stergi praful de pe mobila cu o carpa umeda. Daca ai un bebe care a inceput sa mearga de-a busilea, este recomandat sa recurgi la acest ritual de doua ori pe saptamana. Nu sterge praful cu carpe uscate pentru ca nu faci decat sa il raspandesti in aer.

Curatenie bio

Expertii te sfatuiesc sa inlocuiesti detergentii sintetici din magazine cu substante naturale cu efect de curatare. Bicarbonatul este util atunci cand vrei sa cureti chiuvetele si vana iar otetul diluat cu apa functioneaza la fel de bine pe cele mai multe suprafete, incluzand podelele si geamurile.

Cercetatorii au descoperit ca nu e nevoie sa folosesti clor ca sa cureti temeinic o locuinta. Trebuie sa eviti deodorantele de camera pentru ca acestea contin alergeni si pot declansa crize de astm. In ceea ce priveste rufele, alege detergenti fara parfum, preferabil hipoalergenici si lichizi. Cei conceputi special pentru copii sunt buni inlocuitori ai detergentilor mai duri.

Atentie la renovare

Renovarile constituie un mare pericol pentru copiii mici si pentru femeile gravide. In urma lucrarilor rezulta praf contaminat cu fel de fel de substante toxice. Vaporii nocivi cauzati de procesarea vopselelor si a adezivilor pot contine substante neurotoxice.

Pentru a te proteja, izoleaza zonele in curs de renovare printr-o folie de plastic lipita cu scoci. Daca reconditionezi o locuinta construita in anii 70, ai mare grija pentru ca, pe vremea aceea, varul continea plumb.

Ai grija cu plasticul

Cercetatorii te sfatuiesc sa nu pui niciodata in cuptorul cu microunde alimente ambalate in plastic pentru ca, in ciuda etichetei pe care scrie ca este ok sa incalzesti produsul la microunde, substantele toxice rezultate in urma procesarii termice a materialului se pot scurge in mancare.

Este bine sa tii mancarea in recipiente de sticla sau ceramica pentru ca majoritatea recipientilor folositi pentru acest lucru contin o substanta numita Bisfenol A, invinuita cu declansarea problemelor neurologice.

Evita sa cumperi jucarii care contin PVC pentru ca acesta contine ftalati, niste substante responsabile pentru aparitia problemelor neurologice, dermatologice si imunitare la copii. De luna aceasta, producatorii de jucarii sunt obligati sa scoata ftalatii din materialele lor.

Evita mercurul

Mercurul se gaseste in peste, in special in ton. Alege specii care contin mai putin mercur precum macroul Atlantic, heringul, pastravul curcubeu si somonul. De asemenea, intereseaza-te in legatura cu siguranta consumarii pestelui pescuit de cunostinte.