Casa in chirie versus casa in rate

Casa in chirie versus casa in rate

 

Primul pas catre independenta e sa-ti lasi parintii si rudele deoparte si sa te muti la propria casa, pe care s-o gestionezi si de care sa te ocupi intru totul prin fortele proprii. Iar visul de a avea o casa sau de a locui singur, departe de posesia parintilor, tinde catre proportii din ce in ce mai mari in prezent, de la o zi la alta.

Cu toate acestea, putini sunt cei care isi permit o casa cu banii cash, pe care sa o achite integral inca din momentul achizitiei. Asa ca singurele si cele mai rentabile optiuni sunt cele prin care poti apela la o casa in chirie sau la achizitia unei locuinte in rate. Care sunt avantajele si dezavantajele apeland la cele doua tipuri, aflati in acest material, care te va ajuta si sa ai o viziune mai buna privind urmatorul pas. 

Principiul celor doua forme de posesie a unei locuinte este cat se poate de similar. Pentru ambele este necesar sa platesti o rata lunara, in cuantumul unei sume.

In cazul unei locuinte in chirii vei plati chirie pe toata durata posesiei, in termenii conractului, fara a avea niciun beneficiu la final. Trebuie sa tii cont ca, multi dintre proprietari, dupa finalizarea perioadei contractuale ofera aproape mereu locatia altor persoane cu care discuta din timp. In multe dintre situatii nu vei avea astfel posibilitatea de a-ti pastra locul, daca vei dori acest lucru. Iar daca apar anumite defectiuni la lucrurile pe care ti le-a pus proprietarul la dispozitie, va trebui de asemenea sa te ocupi de acestea din propriul buzuznar. Avantajul este ca o locuinta in chirie e perfecta pentru cei care calatoresc mult sau pentru cei care nu stau prea mult intr-un loc.

Insa, atunci cand ei o locuinta in rate, acea casa iti va ramane in posesie dupa terminarea perioadei contractuale pe care, de regula, o stabilesti cu banca. Orice ai face in aceasta locuinta si orice aport ai aduce, investitia o vei face in propriile lucruri si prorpiul confort, fara sa dai socoteala nimanui. Insa, deseori costurile se intind pe termenul a ani de zile.