Sexul dupa nastere, reluarea vietii sexuale

Reluarea vietii sexuale a cuplului este foarte strans legata de starea fizica a tinerei mame.Printre eventuale cicatrice (episiotomie, cezariana), crize de hemoroizi, sangerari, uscaciune vaginala, oboseala legata de sarcina si de nastere, bebelusul care se trezeste noaptea… putine sunt cuplurile care isi regasesc viata sexuala in luna care urmeaza nasterii. Inca o data, trebuie sa asteptati sa soseasca momentul: totul este posibil, cu conditia sa fiti pe aceeasi lungime de unda.

 

Totusi, crezand ca imediat dupa nastere va intra intr-o stare cvasi­normala, tanara mama se expune unor deziluzii brutale.

 

Corpul ei este modificat radical, iar revenirea la „normal” necesita mai mult timp decat ne imaginam.

 

Obosita, deprimata de corpul pe care si-I simte mare si moale, femeia este uneori cu totul absorbita de noua sa functie de mama, iar dorinta este departe.In acelasi mod, sotul poate fi jenat de aceasta perioada fizica dificila si se poate gasi divizat intre dorinta si dezgust.

 

Alaptarea este uneori greu de suportat pentru sot, caruia ii poate fi greu sa-ti vada sanii rapiti de la functia lor erotica in folosul unui „strain” infometat!

 

La toate aceste indispozitii fizice se adauga o transformare psihologica de netagaduit: din amanti va transformati in parinti, iar aceasta schimbare nu este atat de simplu de trait. Trebuie sa reinvatati sa va ganditi numai la voi doi,sa nu lasati bebelusul sa va copleseasca, sa stiti sa va inchideti usa camerei (la propriu si la figurat) si, in special, sa stiti sa-I redescoperiti pe celelalt.Nu totdeauna este atat de simplu!Si in acest caz, senzualitatea poate interveni chiar daca sexualitatea nu este inca la ordinea zile.

 

Un masaj, mangaierile si imbratisarile tandre permit cuplului sa se reapropie, sa-si invinga temerile si sa faca sa revina dorinta unui trup pentru celelalt.Atentie, totusi, la contraceptie:o femeie este fertila cu mult inainte de aparitia primului ciclu (prima menstruatie de dupa nastere).Daca nu doriti sa porniti imediat o noua sarcina, luati toate masurile contraceptive:micro-pilule, prezervative, anticonceptionale feminine locale.

 

Aceasta din urma metoda poate contracara si uscaciunea vaginala clasica de dupa nastere. Nu uita nici sedintele de reeducare perineala: ele te vor scuti de multe neplaceri in anii urmatori si raman cea mai buna contributie pentru o revenire rapida a placerii sexuale.