Salariu mediu in Romania

salariu mediu salariu mediu

Salariu mediu net din Romania a crescut cu 7,3 procente in noiembrie, comparativ cu aceeasi luna a anului 2019, la 3.411 de lei (putin peste 700 euro), potrivit biroului de statistici INS.

Rata reala de crestere a salariilor nete in Romania a fost de 5 procente fata de anul anterior in noiembrie, similar cu lunile precedente.

Cele mai semnificative cresteri au inregistrat industriile de productie a produselor din tutun (+ 11,9 procente) si fabricarea vehiculelor de transport rutier (+ 10,6 procente).

Cresteri de 7-9 procente s-au produs in industria de rafinare a petrolului si a industriilor chimice, fabricarea de produse chimice, produse din cauciuc si materiale plastice, activitati de servicii de tehnologie informationala, intermediere financiara (cu exceptia activitatilor de asigurare si finantare a pensiilor), fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

Doua companii romanesti au reusit sa dubleze banii investitorilor intr-un an provocator pentru bursa locala.

Intr-un an dificil pentru economia romaneasca si piata de capital locala, 20 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti au reusit sa aduca randamente de doua cifre investitorilor lor. Doua companii blue-chip au sfidat criza si si-au dublat banii investitorilor. Cu toate acestea, 2020 a fost un an provocator pentru investitori, intrucat 27 de companii, inclusiv unele dintre blue chips-uri, au inregistrat randamente negative intre -10 procente si -45 procente.

Indicele BET , care urmareste evolutia a 17 companii blue-chip tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sa incheiat in 2020 , cu o scadere de 1,7 procente fata de sfarsitul anului 2019. Aceasta cifra sugereaza un singur an pierdut pentru investitori.

Cu toate acestea, graficul arata o imagine diferita. BET si intreaga piata au avut o evolutie in rusa in 2020. A inceput anul cu noi maxime, depasind marca de 10.000 de puncte pentru prima data dupa criza din 2008, pentru a pierde aproape 30 procente din valoarea sa in doar doua luni (februarie-martie) dupa ce pandemia COVID-19 a devenit o problema globala.

De la sfarsitul lunii martie, acesta si-a revenit incet, cu urcusuri si coborasuri, si este in prezent la acelasi nivel inregistrat acum un an. Aceasta evolutie a adus si investitorilor oportunitati de a inregistra castiguri semnificative. De la sfarsitul lunii martie, BET a castigat pana la 36 procente pana in prezent.

Volatilitatea pietei a dus, de asemenea, la volume mai mari de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Cifra de afaceri a actiunilor a atins anul trecut 12,2 miliarde de lei (2,53 miliarde euro), cel mai inalt nivel din 2014 (in moneda locala). Cifra de afaceri zilnica medie a crescut astfel la 10 milioane euro.

Aproximativ 20 de companii listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat randamente totale de peste 10 procente in 2020. Aceste randamente provin din evolutia pretului actiunilor si din dividendele platite de companiile respective.