Deficitul de cont curent al Romaniei se reduce

Romania business Romania business

Deficitul contului curent al Romaniei a scazut cu 20% (876 miliarde de euro) la 3,49 miliarde euro in prima jumatate a anului.

Importul net de marfuri a crescut cu aproape 15% (1,13 miliarde euro) la 8,81 miliarde euro. Totusi, a fost compensata cu exportul net mai puternic de servicii de 9,2% (euro 376 mln), 19% (436 mln euro) fluxuri mai mici de venituri secundare si, cel mai important, 28% (1,3 miliarde euro) de iesiri mai mici de venituri primare - care reprezinta interesul si dividendele repatriate de investitorii financiari si directi straini.

Totusi, conform calcul salariu brut, salariile fie au scazut pe fondul pandemiei, fie un angajat lucreaza mai mult de 8 ore pe zi.

Ultimul element a avut un impact semnificativ. Aceasta a fost determinata de rate mai mici (dobanzi) si de companii detinute de straini care raporteaza profituri mai mici (dividende), fie din situatia financiara mai dura, fie din raportarea amanata a profitului in baza unei indemnizatii a Guvernului.

Cu toate acestea, dividendele mai mici raportate de companiile ISD au redus, pe de alta parte, valoarea investitiilor straine directe in prima jumatate a anului, deoarece profiturile companiilor ISD, cu exceptia cazului in care au fost repatriate, sunt contabilizate ca noi ISD. intr-adevar, intrarile ISD au fost raportate la 352 mln euro in prima jumatate a anului, in scadere fata de 2,7 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut.

„Deficitul comercial cu marfuri s-a intensificat cu 14,7% la sase luni, o evolutie influentata de necesitatea echipamentelor care sa contracareze criza de sanatate”, a comentat Andrei Radulescu, economist sef la Banca Transilvania.

"Cifrele arata ajustarea deficitului de cont curent (in termeni de la an la an) pentru a cincea luna consecutiva in iunie, in contextul incidentei pandemiei (un soc pentru comertul international) si a consecintelor sale ( a crescut rata de economii). De asemenea, investitiile straine directe au inregistrat valori pozitive pentru a treia luna consecutiva in iunie, ceea ce confirma faptul ca economia interna a depasit punctul critic al socului indus de pandemie si se indreapta catre un nou ciclu economic ", a declarat Andrei Radulescu, citat de Ziarul Financiar.

Acest scenariu de absorbtie a unei parti din capacitatile de productie relocate din China a fost circulat frecvent de la criza de pe piata echipamentelor de protectie personala (PPE), care a relevat ca produsele de joasa tehnologie, cu valoare adaugata scazuta, pot deveni uneori esentiale.

Ramane de vazut daca mentinerea capacitatilor de productie redundante si inactive are mai mult sens in Romania decat in China.

BCG sustine, de asemenea, in favoarea mai multor investitii straine directe necesare Romaniei pentru a surprinde aceasta rara oportunitate de a gazdui mai multe capacitati de productie cu valoare adaugata scazuta mutate din China.