Planul de relansare economica a Romaniei

Economia Romaniei Economia Romaniei

Planul de relansare economica de 100 de miliarde de euro, dezvaluit de guvern la 1 iulie, nu a fost negociat cu partenerii sociali (fara a mentiona celelalte partide politice); de aceea, este mai mult un program electoral, potrivit site-ului calculator-salariu.net.

In al doilea rand, nu aduce multe idei noi in comparatie cu proiectele deja pe ordinea de zi a partidelor locale - este o amalgamare a proiectelor distincte colectate de la ministere. Si in al treilea rand, dimensiunea economica este slaba, deoarece nu prevede nicio reforma bugetara, ci o dependenta deplina de fondurile europene.

In plus, nu mentioneaza nicio reforma care vizeaza eficientizarea procesului de absorbtie a fondurilor UE (a doua cea mai slaba din Europa).

"Au reunit toate proiectele care exista in fiecare minister si le-au asamblat in acest plan de dezvoltare. Unele sunt foarte concrete, cu mari sanse de realizare. Majoritatea sunt doar dorinte. Este posibil sa construim trei spitale regionale in 10 ani, dar toate aceste investitii masive in infrastructura de transport si energie sunt doar „amenintari” pe care le primim de la fiecare guvern”, a declarat consilierul de afaceri Petrisor Peiu.

Nu este realist sa presupunem ca Romania va primi fonduri europene de doar 53 miliarde de euro doar pentru infrastructura de transport, a sustinut el.

"Este un program electoral bun", a concluzionat Peiu.

Laurian Lungu, un economist neafiliat, care lucreaza si ca consilier in afaceri, spune ca directiile par a fi cele corecte, „chiar daca, de exemplu, banii alocati pentru proiectele de decarbonizare sau cele care sustin energia verde - deci cele care sunt sustinute de CE de acordul verde - ca pondere totala, sunt mici". insa, este nevoie de o noua structura institutionala capabila sa absoarba aceste fonduri si "Programul Relansare" nu mentioneaza nimic despre reformele institutionale.

"Mi-e greu sa fac o schimbare de o asemenea amploare peste noapte", a comentat Lungu.

Separat, el subliniaza problema continuitatii: este nevoie de mai multe guverne pentru a indeplini acest plan.

"Mi se pare ca un astfel de plan are nevoie de sprijinul politic al tuturor partidelor. Daca as fi politician, as fi incercat sa sustin toate partidele si apoi sa vin cu un astfel de plan", a comentat el.

"Puteti face astfel de investitii daca aveti un plan foarte bine dezvoltat si coeziune politica. Te-ar ajuta daca ai avea si credibilitate. Cred ca va fi dificil sa vezi toate aceste schimbari peste noapte. Va fi greu sa le pui in practica atat de repede, a spus Lungu.

Un al treilea analist independent, Dragos Cabat, spune ca planul prezentat de Guvern este usor „teoretic” [un mod de a spune „nu este pragmatic”], este conceput pentru un termen foarte lung, „dar este OK”. Planul nu aduce nimic nou, a presupus el.

"Exista lucruri [subliniate in Plan] care trebuiau facute timp de 30 de ani", spune el. "Proiectele sunt aceleasi. stim ca infrastructura rutiera trebuie imbunatatita, ca spitalele trebuie modernizate pentru ca sunt aceleasi din vremea lui Ceausescu, toata lumea stie despre infrastructura energetica, care are mari probleme. Increderea depinde de politicieni, de vointa politica", a explicat Cabat.