Banca Transilvania inregistreaza credite neperformante

banca transilvania banca transilvania

Calitatea portofoliilor bancilor romanesti s-ar putea deteriora pe termen scurt, pe fondul pandemiei. Totusi, rata creditelor neperformante (NPL) nu va creste la nivelurile vazute dupa recesiunea 2008-2010, a sustinut o nota optimista, Andrei Radulescu, economist sef la Banca Transilvania.

Aceasta concluzie vine in urma unui numar mare de angajati care castiga salariul minim pe economie, fie sunt trimisi in somaj tehnic. In prima jumatate de an a crescut demisiile deoarece conform motoarelor de cautare unul dintre cele mai cautate cuvinte au fost: cerere demisie.

Atat economia reala, cat si sectorul bancar sunt mult mai bine pozitionate, a explicat el. Rata NPL conform metodologiei EBA standard a scazut in mai la 4,01%, de la 4,04% in aprilie, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Bancile romanesti nu au raportat raporturi cu privire la rata creditelor neperformante sub EBA atunci cand a avut loc criza economica din 2008.

Banca centrala a conceput politici ad-hoc pentru a forta bancile sa scoata imprumuturi neperformante in anii urmatori, iar NPL-urile au fost raportate pentru prima data in toamna anului 2014. La acel moment, raportul NPL era in jur de 21