Previziuni economice in Romania

economia in Romania economia in Romania

Grupul austriac Erste Bank si-a revizuit estimarea pentru scaderea PIB-ului ajustat sezonier al Romaniei in al doilea trimestru al acestui an (T2), comparativ cu primul trimestru de la 15,2% la 10,8%, dupa ce cifrele publicate recent au depasit asteptarile.

Aceasta inseamna ca se estimeaza ca PIB-ul Romaniei a scazut cu 9,0 la suta de la an la an, comparativ cu 13,5% sub estimarea anterioara, a informat cotidianul local Adevarul.

In primul trimestru, PIB-ul Romaniei a avansat inca cu 2,4% pe an (+ 0,3% trimestrial, conditii ajustate sezonier). Pe tot parcursul anului, Erste si-a mentinut prognoza pentru o contractie economica de 4,7% in Romania.

Angajatorii sunt nevoiti sa recurga la restructurari de buget, multi dintre salariati fiind nevoiti sa isi completeze cererea de demisie deoarece nu mai exista posibilitatea sa fie platiti.

Oficiul roman de statistici INS va publica estimarea flash pentru P2 al doilea trimestru pe 14 august. In stiri conexe, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca banca isi va revizui estimarea pentru contractia economiei romane din acest an de la -7% la -5%.

El considera ca economia locala se va reface in a doua jumatate a anului, potrivit Ziarul Financiar.

Procurorii confisca bunurile proprietarului grupului media romanesc

Procurorii Directiei Romane de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului (DIICOT) au confiscat bunurile omului de afaceri local Cristian Burci, proprietarul unui grup media, inclusiv cotidianul Prima TV si Adevarul, transmite G4media.ro.

Burci a fost cercetat inca din 2016. Este urmarit penal pentru presupus ca a sifonat 8 milioane de euro din Romvag Caracal, companie pe care a preluat-o in mod indirect din statul roman in 2004.

"DIICOT a initiat cercetarea penala impotriva a 11 persoane pentru savarsirea infractiunilor de formare a unui grup infractional organizat, spalare de bani, abuz in serviciu, fals de documente sub semnatura privata, folosire de fals, evaziune fiscala, delapidare si gestionare frauduloasa", a declarat DIICOT.

Burci a fost arestat in 2016 in legatura cu acest caz. Biroul central DIICOT a preluat cazul de la biroul regional Olt.

Burci este considerat un sustinator al Partidului Social Democrat (PSD), dar intretine relatii si cu alte partide. A fost unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri apropiati de fosta premiera Viorica Dancila.