Parfumurile cele mai vandute din istorie

In spatele unui gest atat de simplu cum este sa te parfumezi, inainte de o intalnire, este o industrie in valoare de 28.000 de milioane de dolari si, se preconizeaza ca va ajunge la 45.600 de milioane in 2018.

Criza modei couture ingrijoreaza firme cum ar fi Dior, Chanel, si altele, care, constienti de faptul ca o mare parte a veniturilor lor provin din liniile de frumusete, investesc in campanii de publicitate impresionante, in care prolifera excentricii si filmele de moda. Celebritati precum Sarah Jessica Parker, Elizabeth Taylor sau Beyoncé au deja propriul lor parfum – cu costuri reduse – care reafirma importanta parfumului in societatea noastra. Si Christian Dior a spus deja: „parfumul spune mai mult despre o femeie decat scrisul ei”.

Parfumurile cele mai vandute din istorie

„Chanel” nº5 de Chanel

Parfumul cel mai vandut in istorie nu poate fi altul decat Chanel. Coco Chanel a fost in cautarea unui parfum ca ea: elegant, carismatic si cu caracter, si parfumier Ernest Beaux a fost cel care, in 1921, a transformat aceste dorinte in realitate. ambalajul sau minimalist este expus la MoMA din 1959, Andy Warhol l-a transformat intr-un design de arta pop si Marilyn Monroe, cand a fost intrebata ce poarta la culcare a raspuns, „Chanel No. 5″. Cu mai mult de 10 milioane de sticle vandute pe an, Chanel No.

„Shalimar” de Guerlain

Pentru a cunoaste originea emblematice a lui Guerlain, trebuie sa ne mutam in estul secolului al XVII-lea, cand imparatul Shah Jahan a construit Taj Mahal pentru odihna vesnica a celei de-a patra sotii sale, Mumtaz Mahal. Gradinile palatului l-au inspirat astfel pe Jacques Guerlain intr-una din vizitele sale, astfel ca, sticla prezentata la Expozitia de arta decorativa din 1925 din Paris, este un tribut adus fantanilor templului. Shalimar combina notele de cedru, bergamot, lamaie, iris si vanilie. Shalimar a reusit sa reprezinte luxul si atractia exotica, si le-a garnisit cu o nota de eleganta franceza.

„Poison” de Christian Dior

Casa de moda Christian Dior a optat pentru seductie si magnetism in 1985 si a inchis esenta rezultata intr-o sticla care aminteste de marul interzis al Evei. Aceasta potiune misterioasa a fost atat de populara, incat la doi ani de la lansare, a fost distinsa cu premiul pentru cel mai bun parfum feminin la premiile Fragance Foundation. Intrupand ispita, a fost un succes datorita notelor de cilantru, prune si anason, intensitatea cedrului si a scortisoarei, precum si atingerea piperului. O bomba cu ceas care ne duce in profunzimea suprarealismului cu modele precum Eva Green in versiunea „Midnight” sau Leticia Birkheuer pentru editia „Pure”.

„Opium” de Yves Saint Laurent

Meritul acestui parfum, unul dintre cele mai controversate de-a lungul istoriei, este Jean-Louis Sieuzac si Jean Amic. Casa Yves Saint Laurent a lansat acest parfum in 1977, si imediat o coalitie de americani cu origine chineza, a cerut ca numele sa fie schimbat pentru ca a fost considerat lipsit de respect la razboaiele opiului din China. Singurul lucru pe care l-au reusit, a fost sa genereze mai multa publicitate, iar Opium a fost cea mai buna lansare a anului, cu o colectie de 3 milioane de dolari in primele 10 luni, potrivit postului national. Sticla Opium este inspirata de inros, niste cutii mici traditionale japoneze, iar in acest ambalaj foarte mistic, gasim un amestec de mandarine, cilantru si piper