Munca la distanta poate sa imbunatateasca productivitatea?

Atunci cand angajatorii iau in considerare posibilitatea a un angajat sa lucreze de la distanta, ei se tem ca productivitatea ar putea sa scada. Se tem ca angajatul ar putea sa fie foarte usor distras. In definitiv el va lucra sub acelasi acoperis cu un televizor. Are de spalat, trebuie sa-si scoata cainele la plimabare etc. Angajatul e mai putin supravegheat si poate sa-si ia pauze mai dese si mai lungi.

Dar realitatea arata ca se intampla exact pe dos. Organizatiile constata ca daca le permit angajatilor sa lucreze de la distanta, acestia pot deveni mai productivi - atat pentru ei insisi, cat si pentru organizatie.

Iata de ce.

- De obicei munca incepe mai devreme. Deseori, angajatii care nu trebuie sa iasa din casa si sa mearga la serviciu incep sa lucreze mai devreme sau pot lucra mai multe ore. Ei nu mai trebuie sa infrunte traficul. Nu trebuie sa faca naveta de dimineata si nu se obosesc la primele ore ale diminetii. Conditiile nefavorabile nu vor afecta capacitatea unei persoane de a lucra intr-o anumita zi de acasa (presupunand ca strazile sunt inzapezite si traficul este foarte greoi).

- Mai mult timp pentru optiuni sanatoase. Lipsa navetei poate sa-i ajute pe angajati sa doarma mai mult timp, sa-si faca exercitiile de dimineata si sa fie per total mai sanatosi. Atat somnul, cat si sportul imbunatatesc productivitatea si starea de spirit.

- Mai putine distrageri si mai multa concentrare. Distragerile pot fi mai mici acasa, pentru ca discutiile cu colegii de munca sunt inexistente (cel putin face to face). Angajatii se pot concentra mai bine pe ceea ce au de faut, intr-un mediu de lucru care poate fi controlat.

- Mai putine absente. Absentele pot fi reduse la minim pentru ca angajatii pot sa lucreze de acasa si isi pot gestiona ziua in functie de sarcinile pe care le au de realizat. Se reduce astfel si riscul de imbolnaviri la locul de munca, din moment ce nu se mai raspandesc germenii de la un angajat bolnav la altul.

- Timp mai scurt pentru angajarea unei persoanei. Folosirea fortei de munca de la distanta poate face mai usoara ocuparea locurilor libere dintr-o organizatie. Acest lucru duce in cele din urma la cresterea productivitatii pentru o pozitie care de abia se creaza.

- Autonomia angajatilor poate contribui la productivitate. De la distanta, munca permite deseori angajatilor sa simta ca au autonomie in timpul zilei de lucru, ceea ce le poate spori productivitatea.

In concluzie, munca la distanta ar putea deveni o metoda de lucru foarte apreciata in viitorul apropiat.