Metode contraceptive naturale:Metoda Billings

In loc sa tina cont de temperatura, femeia trebuie sa evalueze caracterul specific al „mucozitatii cervicale”, secretie a colului uterin care apare in cele 4-5 zile care preced ovulatia; aceasta secretie favorizeaza urcarea spermatozoizilor din vagin spre trompe si uter, deci fecundarea.

Dupa terminarea menstruatiei, exista, deseori (dar nu mereu) o perioada nefertila,pe care femeia o recunoaste datorita unei senzatii de uscaciune si prin absenta curgerii mucozitatii.

Perioada fertila urmeaza apoi, in medie 4-5 zile inainte de ovulatie. Mucozitatea are un caracter specific („curge incet”), iar femeia are senzatia ca este din ce in ce mai umeda. Ziua in care se constata prezenta mucozitatii fertile (curge incet, este elastica sau lubrifianta) este ziva cea mai fertila a ciclului.

Aceasta zi, numita „apogeul fertilitatii”, coincide, de aproape, cu ovulatia, si raporturile sexuale avute acum au sanse maxime sa duca la aparitia unei sarcini.Este important de stiut si de retinut ca „apogeul” nu coincide cu cantitatea maxima de mucozitati; calitatea mucozitatilor este determinanta pentru a sti daca sunteti intr-o perioada fertila.Femeile se inseala foarte usor in aceasta privinta.

Cand are loc ovulatia, mucozitatile devin lipicioase, cu aspect laptos, ca un fulg, apoi uscate restul ciclului. Ele pot, de asemenea, sa dispara complet. Este perioada nefertila.

Aceasta metoda se bazeaza pe auto-observare care trebuie sa fie bine insusita (este preferabil sa fie explicata de un specialist). Dupa ce este bine inteleasa, aceasta metoda contraceptiva, este usor de pus in practica. Cuplurile care o folosesc o aprecieaza deoarece poate fi utilizata in orice imprejurare: cicluri regulate, neregulate sau neprecedate de ovulatie, dupa intreruperea pilulei anticonceptionale, dupa nastere, in perioada in care alaptati, in timpul premenopauzei.

Un studiu realizat pe o perioada de un an, de Organizatia Mondiala a Sanatatii in cinci tari diferite (Noua Zeelanda, Irlanda, India, Filipine si Salvador) au demonstrat eficienta metodei Billings: intre 97 si 99% daca este aplicata cu rigurozitate. Totusi, trebuie stiut ca anumite medicamente, in special unele tranchilizante, pot modifica aspectul mucozitatii, ca de altfel si spalaturile vaginale si aerosolii.