Contraceptia feminina:Metoda temperaturii

Contraceptia feminina:Metoda temperaturii Contraceptia feminina:Metoda temperaturii

Daca nu se pun la socoteala spalaturile vaginale (a caror eficienta este aproape nula), exista sase metode de contraceptie feminina: abstinenta periodica (metoda temperaturii sau a calendarului), metoda Billings, diafragma, spermicidele, steriletul si pilula.

Aceasta metoda merita sa figureze printre metodele contraceptive feminine, deoarece femeia este cea care isi recunoaste (descopera) perioadele in care este fertila, dar metoda priveste ambii membri ai cuplului avand in vedere ca presupune inexistenta de raporturi sexuale cu exceptia perioadei in care femeia este, in mod sigur, nefecunda.

Aceasta metoda permite cunoasterea momentului cand are loc ovulatia. Iata cum se procedeaza. Luati-va temperatura anala (rectala) in fiecare dimineata, pe nemancate, cu acelasi termometru, la aceeasi ora, inainte sa va sculati din pat (chiar o activitate minima poate duce la cresterea temperaturii cu cateva zecimi. Daca v-ati sculat din pat, apoi v-ati culcat din nou, lasati sa treaca o ora inainte sa va luati temperatura). Notati temperatura pe un grafic special pe care it cereti la farmacie. Pe masura ce zilele trec, veti constata cresteri si scaderi ale temperaturii: aceste variatii sunt minime. Dar, intr-o zi, yeti remarca o ridicare clara a nivelului temperaturii: daca, de exemplu, curba temperaturii se situa pana atunci in jurul a 36,50C, yeti vedea curba urcand la 370C, chiar daca exista variatii minime in jurul acestei cifre. Apoi, intr-o zi, temperatura scade din nou la nivelul la care se situa initial. Aceasta zi este ajunul unei not menstruatii.

Daca priviti curba care s-a conturat pe parcursul ciclului, yeti remarca ca exista o perioada cu temperatura scazuta si o perioada cu temperatura ridicata. Acest decalaj permite determinarea momentului cand are loc ovulatia: decalajul temperaturii se poate produce in 24 de ore, dar si in cateva zile. In primul caz, ovulatia are loc in ultima zi cu temperatura scazuta. In al doilea caz, ovulatia are loc in prima zi in care temperatura incepe sa creasca.

Cunoscand momentul cand se produce ovulatia, veti sti zilele in care raporturile sexuale pot fi fertile. Acestea sunt:

  • ziua in care are loc ovulatia, bineinteles;
  • 2-3 zile inainte de ovulatie.

Din ce cauza zilele care preced ovulatia? Deoarece perioada in care spermatozoizii pot fecunda este controversata, dar in orice caz nu este mai mica de 2-3 zile. In ceea ce priveste ovulul, acesta moare dupa 24 de ore daca nu este fecundat.

Cum sa facem diferenta dintre o crestere a temperaturii datorata unei boli de cresterea temperaturii datorate ovulatiei? Cele doua cazuri sunt foarte diferite, deoarece in cazul unei boll insotite de febra, temperatura creste cu mult peste nivelul normal si in plus, nu ramane la acel nivel ridicat, ci continua sa creasca SAU sa scada pe curba nu se vor observa cele doua nivele )

Apoi, se manifesta si alte simptome: febra este rareori unicul simptom al unei boli. Nu exista deci riscul unei confuzii.

Aceasta metoda poate parea putin rigida. Dar daca, la inceput, este in interesul dumneavoastra sa notati temperatura pe toata perioada ciclului pentru a va familiariza cu aspectul general al curbei dumneavoastra, dupa cateva luni, va fi suficient sa notati temperatura, doar atat cat este necesar pentru a observa si recunoaste decalajul termic, adica cel mult 10 zile pe luna.

Curbele pot prezenta diferite anomalii. Cele mai importante sunt: absenta decalajului de temperatura, si, in timpul celei de a doua faze, scaderea prematura a temperaturii, aceasta trebuind sa se mentina, in mod normal, peste 370C timp de 10-12 zile. Cum aceste anomalii tradeaza o proasta functionare hormonala, daca curba dumneavoastra este anormala, semnalati acest fapt medicului. In orice caz, este in interesul dumneavoastra sa aratati curbele unui medic in cazul in care aveti o problema oarecare: doctorul va descoperi in aceste curbe informatii pretioase privind modul in care se desfasoara ciclul dumneavoastra. Trebuie adaugat ca unele curbe sunt dificil de citit.

Aceasta curba a temperaturii care v-a permis sa determinati momentul ovulatiei, poate sa va indice, de asemenea, daca ati ramas insarcinata, avand in vedere ca, in acest caz, temperatura nu coboara: temperatura ridicata se mentine si dupa trecerea celor 14 zile carora le este caracteristica temperatura mare.

Aceasta temperatura ridicata, in absenta menstruatiei, este chiar unul dintre primele semne care indica existenta sarcinii. Unele femei isi dau seama in mod natural care este momentul in care are loc ovulatia: cu cateva ore, ba chiar cu o zi inainte de ovulatie, ele simt clar un junghi; in momentul in care ovulul se desprinde si paraseste ovarul, durerea dispare imediat. Acest moment este important pentru femeile care asteapta cu nerabdare ovulatia pentru a avea un copil.

In cazul femeilor care utilizeaza metoda temperaturii ca metoda contraceptiva se considera ca perioada fertila este mai lunga: aceasta deoarece, daca vrem neaparat sa evitam o sarcina, trebuie considerate cateva zile in plus ca marja de siguranta.

Daca cunoasteti data ovulatiei si folositi metoda temperaturii ca metoda contraceptiva, puteti considera ca sunteti fertila si trebuie sa evitati raporturile sexuale:

  • cu 5 zile inainte de ovulatie, deoarece spermatozoizii pot ramane in viata mai multe zile dupa un raport sexual;
  • cu 3 zile dupa ovulatie. Ovulul moare, in mod sigur, la 24 de ore dupa ovulatie, dar se adauga 48 de ore pentru siguranta. In aceste 8 zile trebuie sa va abtineti de la raporturi sexuale. Astfel inteleasa, metoda temperaturii are avantaje incontestabile. Este naturala si exclude orice interventie mecanica sau chimica. Eficienta metodei depinde de maniera in care este interpretata si utilizata
  • Temperatura trebuie luata in mod regulat si constant. De fapt, daca dupa studierea a cateva curbe credeti ca ovulatia se produce, de exemplu, a 14-a zi, nu se poate trage concluzia ca va fi la fel la fiecare ciclu. 0 schimbare a climei, vacantele, un soc afectiv, o boala pot devansa sau intarzia ovulatia, avand drept consecinta un esec. Trebuie sa nu aveti raporturi sexuale decat in perioada de dupa ovulate”, (ati vazut mai sus ca perioada fertila incepe cu 5 zile inainte de ovulatie). Acest fapt lasa sa se presupuna ca, inainte de aceasta data, puteti avea raporturi sexuale lipsite de risc. Este, in general, adevarat, dar nu intotdeauna, deoarece ovulatia poate, uneori, sa aiba loc mai devreme. Daca acest lucru se intampla, nu exista nici un mijloc de a-I prevedea. Data ovulatiei nu poate fi cunoscuta cu certitudine decat atunci cand are loc, nu mai inainte.Aplicata cu grija (temperatura luata cu regularitate, raporturi sexuale doar dupa ovulatie) metoda temperaturii este de o eficacitate aproape absoluta. In celelalte cazuri, rata esecurilor atinge cel putin 10%. Inconvenientele metodei tin de: , refuzul unor femei de a-si lua in mod regulat temperatura, deoarece considera acest fapt ca fiind o constrangere (aservire); • dificultatea de a interpreta corect anumite curbe (15% dintre ele sunt neinterpretabile); • si, mai ales, limitarea activitatii sexuale la o perioada foarte scurta a ciclului. Aceasta constrangere este, deseori, prost acceptata si numarul celor care utilizeaza cu regularitate aceasta metoda nu depaseste 2-3%