Cum functioneaza somnul unui adult?

Cum functioneaza somnul unui adult? Cum functioneaza somnul unui adult?

Adultii au 4-6 cicluri de somn pe noapte, care durenza intre o ora si jumatate si doua ore.

Un ciclu este alcatuit din urmatoarele:

Somn lent: creierul isi incetineste activitatea, corpul se relaxeaza, tonusul muscular este redus, ritmul cardiec este regulat, fata inexpresiva, respiratia ampla si lenta. 75% din somn este somn lent, trecand de la faze de somn lent usor (adormire, siesta) pana la faze de somn lent profund.

Somn poradoxal: creierul este hiperactiv, corpul este deconectat, ritmul cardiac este rapid, fata expresiva, respiratia rapida si neregulata, miscarile oculare rapide. 25% din somn este somn paradoxal, faza scurta la inceputul noptii, mai lunga spre sfarsitul noptii.

Acest ritm de somn nu se instaleaza la copiii decat dupa implinirea varstei de 4 luni. Ciclurile somnului functioneaza in armonie cu ritmul biologic al fiecaruia. Ca la toate fiintele vii, corpul nostru urmeaza un ritm biologic, deoarece activitatea celulelor din corpul nostru este in functie de ciclul solar. Este o adevarata programare a activitotilor noastre metabolice, nervoase, endocrine. Numite „ritmuri circadiene de vigilenta”, aceste cicluri se descompun in 2 perioade:

  • o perioada calda (numita si „de vigilenta”), care este insotita de o crestere a temperaturii, a ritmului cardiac, a activitatii organelor. Acensta perioada se situeoza intre 5 si 8 dimineata; intre 17 si 20 seara (ora solara) si o perioada mai putin activa de la 2 la 5 dimineata;
  • o perioada rece, care este insotita de o scadere a temperaturii, o incetinire a ritmului cardiac, odihno organelor. Aceasta perioada se situeaza intre 11 si 14 (senzatie de oboseala, de foame), intre 23 si 2 (oboseala si vigilenta foarte scazuta).

Cand ne nastem, acest ciclu biologic nu este, inca, instalat. De aceea, nou-nascutul traieste in dezacord cu parintii lui.

La ce folosesc visele?

Visele au functii diferite care nu sunt, inca, bine cunoscute. bin punct de vedere psihanalitic, visele reprezinta o cale de acces la viata psihica si domolesc tensiunile interioare. Pe plan neurologic, ele ar putea juca un rol in maturizarea sistemului nervos central si ar putea favoriza dezvoltarea cognitiva a copilului.

Functiile viselor

Somnul paradoxal (sau somnul cu vise) este indispensabil pentru echilibrul psihic, atat al copilului cat si al adultului. Conform teoriei psihanalitice (definita de Freud la incepu–tul secolului XX), prin vise se patrunde in inconstient si se ajunge la sentimentele innabusite: aceasta activitate mentala pare sa linisteasca, de asemenea, si tensiunile interioare. In plus, acest somn permite memorarea si organizarea informatiilor noi, care sunt numeroase la copil. 5e crede, de asemenea, ca visele ar juca un rol in dezvoltarea si maturizarea sistemului nervos central al micutului.Intra pe blogul www.7zile.ro nostru si citeste mai multe informatii utile.

Ipotezele

Incepand de la varsta de 3-4 ani, in timpul somnului paradoxal, copilul are, deseori, vise urate, cosmaruri. 5e poate presupune ca aceasta este prima forma eloborata a visului. Etapele Sau evenimentele dificile din viato zilnica a copilului il vor face, de asemenea, sa se maturizeze si ii vor permite sa progreseze. Prin cosmaruri, copilul isi exprima incertitudinile, temerile Sau sentimentele contradictorii pe care le poate manifesta fata de mediul Sau inconjurator. Toate acestea ar putea ajuta la dezvoltarea personalitatii micutului. Probabil, copilul are si vise calme, dar nu se cunonste, inca, functia lor.