La ce ne uitam cand cumparam un laptop

Universul laptopurilor a suferit schimbari accelerate in ultimii ani, generand o oferta incredibila de optiuni foarte eficiente, rapide si mai ieftine ca niciodata. Atat de mult, astfel incat nu este usor sa ne dam seama ce sa cumparam, ceea ce poate varia foarte mult in functie de nevoile si tipul de utilizare.

Exact, ultimul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa cumparam un laptop fara sa stim foarte clar de ce. Asta va defini tipul de laptop, procesorul, greutatea, dimensiunea ecranului, memoria RAM si multe alte lucruri.

La ce ne uitam cand cumparam un laptop

ProcesorProcesorul este inima sau creierul computerului. Laptop-urile sunt similare cu un PC, dar, desi lucreaza la aceeasi viteza, ele tind sa ofere o performanta ceva mai scazuta, deoarece reduc anumite functii pentru a reduce consumul de baterie.

In acest caz, este fundamental sa ne intrebam cate nuclee trebuie sa aiba laptop-ul nostru. Desi in mod obisnuit sa gasesc modele dual core (doua nuclee) care se adapteaza la majoritatea sarcinilor unui utilizator obisnuit, pentru cei care lucreaza cu programe de proiectare, editare video, aplicatii 3D si jocuri video in 4K Ultra HD, este recomandabil sa investeasca in laptop-uri de 3 sau 4 nuclee.

DimensiuneIn cazul in care portabilitatea este principala preocupare, atunci puteti lua in considerare un laptop cu ecran mai mic si o greutate mai usoara. Orice laptop din categoria „ultrabook” indeplineste aceste cerinte, deoarece acestea sunt proiectate sa fie subtiri si usoare. Daca accentul se pune pe a fi capabil sa-l miscati fara efort, ar trebui sa ne gandim la un ecran de dimensiune de 12,5-13,3 inch si o greutate de 1 sau 1,5 kg. Cele de 15 inch sunt cele mai populare, iar cele care depasesc 17 inch sunt preferate de designerii grafici, jucatori si utilizatorii multimedia.

MemorieDaca pentru a rula Windows 7 sau Linux necesita doar 2 GB de RAM, idealul este sa alegeti o optiune cu 4 GB cel putin, pentru a nu afecta performanta laptopului. Daca doriti investiti putin, merita sa sariti la 8 GB. Daca il veti folosi pentru jocuri, ar trebui sa alegeti unul cu 16 GB.

AcumulatorSpecialistii recomanda folosirea bateriilor de tip litiu-ion, deoarece acestea au de obicei o incarcare mai indelungata si o durata mai lunga de viata. Daca intentionati sa utilizati in mod constant aparatul cu bateria, este recomandabil sa achizitionati o baterie care va permite sa adaugati o baterie suplimentara.

Hard diskViteza este fundamentala si este masurata in rotatii pe minut (rpm). Cu cat este mai mare numarul, cu atat mai bine. Nu trebuie sa fie mai mic de 5400 rpm