Jumatate dintre romani vor sa cumpere ceva in Black Friday

  • Vineri, 13 Noiembrie 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Black Friday Black Friday

Noua din zece romani stiu ce este Black Friday si mai mult de jumatate dintre ei intentioneaza sa cumpere cel putin un produs in ziua cu cele mai mari reduceri ale anului, potrivit unui studiu Kantar Romania. Ba mai mult multi isi iau zi de concediu pentru a putea urmari cu atentie discounturile. Verifica zile libere 2021 pentru a vedea cand pica la anul. Pana atunci spor la cumparaturi.

"In cei zece ani de cand Black Friday a fost organizat pentru prima data in Romania, evenimentul a castigat din ce in ce mai multi adepti. Anul acesta, datele arata o crestere atat a intentiei de cumparare fata de anul trecut, cat si o crestere a preferintei pentru cumparaturi online, o tendinta cu siguranta accelerata de pandemie ", a declarat Pepa Adriana Gheara, Account Manager Kantar Romania.

Potrivit studiului, 54% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani doresc sa cumpere cel putin un produs de Black Friday si intentioneaza sa cheltuiasca in medie 2.200 RON (453 euro).

Studiul arata, de asemenea, o preferinta crescuta pentru mediul online in randul potentialilor cumparatori de Black Friday. eMAG primul dintre retailerii online luati in considerare pentru achizitiile de Black Friday, urmat de Altex.ro si Flanco.ro.

eMAG a fost primul retailer care a adus conceptul de Black Friday in Romania. Se tine de traditia unui eveniment de cumparaturi de o zi, care anul acesta are loc vineri, 13 noiembrie.

Intre timp, comerciantii cu amanuntul electro-IT Altex si Flanco, care opereaza si magazine fizice, au campanii de reduceri de Black Friday de o luna.

Sondajul Kantar a avut loc intre 27 si 30 octombrie pe un esantion de respondenti din 2003 cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.

Vanzarile de Black Friday in Romania vor scadea probabil cu 20% anul acesta comparativ cu 2019, cand au atins un nivel record de 300 de milioane euro.

Aceasta evolutie va fi determinata de pandemia COVID-19, care a influentat semnificativ obiceiurile de consum ale romanilor, potrivit unei analize a firmei de consultanta locala Frames, citata de Agerpres .

Astfel, Frames estimeaza vanzarile de Black Friday in acest an la aproximativ 240 mln euro, sub nivelul din 2018 (250 mln euro).

„In 2020, romanii nu vor mai cumpara atat de multe haine, produse cosmetice si accesorii - vedetele editiilor anterioare de Vinerea Neagra - si se vor concentra pe bunuri de stricta necesitate, legate de munca si traiul acasa”, mentioneaza, de asemenea, raportul.

In timp ce unii comercianti cu amanuntul (Altex, Franco) si-au inceput deja campaniile de Black Friday, varful este asteptat pe 13 noiembrie, cand majoritatea comerciantilor cu amanuntul IT&C, moda, alimente, frumusete, home & deco si servicii vor organiza campanii speciale de reduceri.