Spatiul de lucru al angajatilor

  • Joi, 29 Iulie 2021
  • Afaceri
  • Publicat de
spatiu de lucru spatiu de lucru

Douazeci la suta dintre angajatii romani care raspund la un sondaj al dezvoltatorului Skanska lucreaza doar de acasa, iar 18 procente dintre angajatii romani lucreaza intr-un model hibrid, cu 3 sau 4 zile pe saptamana la birou.

Sondajul, realizat in randul a 2.000 de lucratori de birou care locuiesc in orase mari din Polonia, Romania, Republica Ceha si Ungaria, a aratat ca 48 procente dintre respondentii din cele patru tari din CEE lucreaza zilnic de la birou.

Mai mult, 27 procente dintre respondentii din Romania ar dori sa lucreze la birou cel putin 3-4 zile pe saptamana, 22 procente dintre acestia ar dori sa lucreze exclusiv de la birou, iar 19 procente ar prefera sa lucreze doar de acasa. La nivelul CEE, pentru 51 procente dintre angajatii chestionati, modelul ideal de lucru implica cel putin 3-4 zile pe saptamana lucrand de la birou.

Aspectele benefice ale temelor enumerate de angajatii CEE includ usurinta organizarii vietii de familie (51 procente), conditii bune de munca la domiciliu (48 procente) si economisirea timpului de deplasarea la birou (45 procente). De asemenea se fac usor economii din salariul net incasat deoarece masa de pranz are un cost mai mic acasa.

Angajatii romani au remarcat conditiile bune de munca la domiciliu (53 procente), urmate de timpul economisit odata ce nu mai trebuie sa faca naveta la birou (51 procente) si modul in care munca la distanta le permite sa isi organizeze mai usor viata de familie (49 procente).

Sondajul noteaza mai multi diferentiatori in ceea ce priveste ceea ce ar motiva angajatii din cele patru tari sa revina la birou. Pentru angajatii romani, cel mai important lucru este ca locul de munca sa atinga standarde de inalta calitate, inclusiv cele sanitare si optiunea de relaxare si munca in aer liber.

Conform sondajului, primele trei caracteristici ale unui birou ideal pentru romani sunt echipamente IT de foarte buna calitate (39 procente); spatii verzi, deschise pentru munca si relaxare (33 procente); si cafenele, cantine sau restaurante care ofera mancaruri gustoase si sanatoase. Alte aspecte importante includ un spatiu linistit care permite concentrarea (32 procente), iluminarea profesionala care nu oboseste ochii (27 procente), spatii de lucru separate sau individuale (18 procente) si zone dedicate muncii creative sau de a socializa cu echipa ( 18 procente).

Printre barierele pe care le au romanii atunci cand vine vorba de intoarcerea la birou se numara imposibilitatea de a servi o masa calda si sanatoasa la locul de munca (14 procente); 17 procente nu vor sa-si petreaca timpul intr-un spatiu inchis cu aer conditionat; iar 26 procente se tem sa primeasca virusul odata ce se intorc la birou.

Studiul a aratat, de asemenea, ca standardele sanitare ridicate ar putea incuraja lucrul in birouri. Dezinfectarea zilnica a biroului (41 procente), densitatea mai mica a populatiei (37 procente) si solutiile fara contact (37 procente) sunt principalii factori care ar afecta pozitiv sentimentul de siguranta al angajatilor in birou.

Studiul a fost realizat de compania de cercetare Zymetria in numele Skanska. Ca parte a sondajului cantitativ online, utilizand metoda CAWI, au fost colectate raspunsuri de la 2.000 de lucratori de birou care locuiau in orase mari din patru tari: Polonia, Romania, Republica Ceha si Ungaria.