Cum să crești eficiența unei echipe de lucru

  • Vineri, 16 Iulie 2021
  • Afaceri
  • Publicat de
echipa lucrand la un birou comun echipa lucrand la un birou comun

Mediul de business actual este unul foarte competitiv, indiferent de industria în care activezi. Minim 20% din afacerile noi dau faliment în primul an de funcționare, iar mai bine de jumătate dispar după maxim 5 ani. Pentru a-ți spori șansele de reușită în astfel de condiții, nu trebuie să lași nimic la voia întâmplării. Un manager competent va avea un plan prin care să maximizeze rezultatele folosind cât mai puține resurse. Iar resursa cel mai dificil, dar și cel mai important, de exploatat este resursa umană.

Poți controla mijloacele fixe. Poți controla capitalul. Dar oamenii nu pot fi controlați la fel cum ai opera un software. Investiția în ei este una cu grad mare de risc și cu rezultate nesigure. În primul rând e important să găsești candidații potriviți în procesul de recrutare. Oameni competenți, care să se potrivească cu sistemul și cu valorile companiei. De la bun început, un angajat nou înseamnă resurse consumate cu: anunțuri angajare, interviuri, contractare, medicina muncii, apoi cu procesul de onboarding, plus, desigur, cheltuiala salarială subsecventă. Acest efort trebuie justificat în companie prin faptul că, într-o anumită perioadă de timp dată, se vor recupera aceste cheltuieli, iar productivitatea angajatului și a echipei din care face parte va fi mai mare decât consumul de resurse.

Cum ne asigurăm că această productivitate este cât mai ridicată? 

Stabilirea de obiective clare. De multe ori, managerii ajung să se plângă de nivelul de competență al angajaților cu care lucrează și consideră că nu sunt capabili să îndeplinească sarcinile alocate. În același timp, acești angajați reușesc să rezolve sarcini mai complexe în timpul lor liber (de exemplu, se descurcă să își planifice și execute o călătorie într-o țară exotică, a cărei limbă nu o cunosc). De ce nu ajung la fel de ușor de la A la B în cadrul companiei? Unul dintre motive este, probabil, faptul că le lipsește un obiectiv clar. Dacă te-ai rătăcit în deșert, nu vei găsi ieșirea dacă nu ai niciun reper. Dar dacă vezi în depărtare o oază, știi în ce direcție să mergi și nu vei renunța până nu ajungi acolo. Poate nu te vei deplasa mereu cu viteza pe care o vrei, dar la fiecare pas vei fi mai aproape. Nimeni nu a renunțat vreodată la 2 pași de oază. 

Delegarea responsabilităților. Cunoaștem destui manageri care vor să facă totul singuri, pentru că sunt speriați că fără ei nu se întâmplă nimic. Astfel ajung să lucreze 16 ore pe zi, doar pentru a menține lucrurile pe linia de plutire, în loc să aloce timp pentru a se ocupa de strategie și de găsirea de oportunități noi pentru dezvoltarea companiei. Soluția este să angajezi oameni, să lucrezi cu mai multe persoane pe poziții de middle management, către care să delegi unele responsabilități.

Utilizarea tehnologiei pentru creșterea productivității. Un sistem de lucru complex nu poate fi menținut exclusiv pe hârtie sau în tabele Excel. Ai nevoie de o tehnologie IT care să te ajute să organizezi procesele de muncă, să aloci sarcini și să le urmărești progresul, precum și să automatizezi cât mai multe sarcini. O astfel de soluție tehnică sunt softurile CRM. Un astfel de software te poate ajuta să economisești munca pe care ar face-o 2-3 angajați noi. Rolul principal al unui CRM este să gestioneze într-un sistem unic, împărțit de toți angajații, toate datele despre interacțiunile cu clienții. Acest lucru îmbunătățește procesul de vânzare și crește veniturile companiei. În același timp, prin automatizarea unor sarcini (ofertare, facturare, trimitere notificări de plată etc.), angajații au mai mult timp să se preocupe de activitățile cele mai importante și direct productive.