Gasiti cuvintele potrivite pentru a le vorbi copiilor despre pedofilie

Copili sunt extrem de vulnerabili la agresiuni, in special la cete cu caracter sexual. Daca altadata pedofilia era un subiect tabu, ea este astazi foarte mediatizata. Insa chiar ai asa, parintii au datoria sa preia chestiunea si sa le atraga atentia copiilor, fara insa sa-i sperie.

Gasiti cuvintele potrivite pentru a le vorbi copiilor despre pedofilie

Nu este un lucru usor sa vorbesti despre sexualitate cu un copil. Cat despre pedofilie, problema devine si mai complicata. Insa demersul s-a dovedit a fi cu totul indispensabil.

intre 3 si 12 ani

Pentru un parinte este de cele mai multe on jenant sa atace subiectul pedofiliei. Insa inainte de abordarea frontala a acestui subiect, educatia pe care i-o dati copilului este singura care it poate ajuta sa se inarmeze in mod natural impotriva agresiunilor. Faceti-I sa aiba incredere pentru a putea vorbi cu dumneavoastra. Iar daca nu gasiti cuvintele cele mai potrivite, urmati acest ghid.

Transmiteti-i ideea de dreptate si de nedreptate

Trebuie sa-l integrati pe copil de la o varsta frageda in societate, sa-I faceti sa inteleaga ca este o fiinta sociala, adica o persoana responsabila, mai ales acasa. Invatati-I pe copil sa spuna „eu” si sa nu se inchisteze in niste raporturi de autoritate. Aratati-i ca in viata de toate zilele adultul nu are toate drepturile si nici intotdeauna dreptate.

Exemplu: daca aveti impresia ca invatarea I-a nedreptatit cu ceva la scoala, spuneti-i. Astfel incepe sa functioneze capacitatea copilului dumneavoastra de a discerne un eventual pericol. Cu cat este mai copt, cu atat este capabil sa judece mai bine o situatie suspecta sau sa refuze o propunere indoielnica.

Dimpotriva, un copil tinut in puf, incapabil sa se revolte, este mai putin apt sa se apere.

Abordati chestiunea pedofiliei intr-o maniera generala

Nu trebuie sa faceti o fixatie pe barbatul care isi deschide impermeabilul la iesirea din scoala. Este un lucru dovedit ca majoritatea agresarilor cu caracter sexual apar in imediata apropiere a copilului, in anturajul acestuia. De aceea trebuie sa ii explicati micutului ca desi este inca un copil, exista anumite Icururi care sunt numai ale tale, cum ar fi de exemplu corpul. In ciuda respectului si a supunerii pe care trebuie sa o aiba fata de adulti, exista anumite comportamente pe care copilul nu trebuie sa le accepte din partea nimanui, nici macar din partea celor cunoscuti.

Incercati sa-I faceti sa vorbeasca

Ascultati-I intotdeauna pe copil si nu radeti de el.

Renuntati la frazele de genul: „Inceteaza cu prostiile si du-te sa-ti aranjezi camera”. Caci, daca el spune adevarul, s-ar putea simti abandonat si isi va pierde increderea in persoanele adulte.

In acelasi timp, trebuie sa luati in consideratie faptul ca micutul este foarte serios cand spune ceva. Exista o varsta la care copilului ii place sa inventeze unele povesti pe care le-a auzit la cei mad, de exemplu.

Asa ca trebuie sa tineti seama de unele lucruri. Puneti-va unele intrebari: copilul meu are tendinta sa inventeze, este inclinat sa „brodeze’? Daca va dati seama ca totul nu este decat rodul imaginatiei sale prea bogate, intrebati-I de unde i-a venit ideea respectiva? Spuneti-i ca acesta este un subiect gray pe socoteala caruia nu se poate face glume. Iata si ocazia sa purtati o discutie serioasa cu el.

Cititi-i sau inventati-i o poveste

Povestindu-i o intamplare anume, aveti ocazia sa abordati cu blandete subiectul pedofiliei, tratand sub forma unei fictiuni aventurile unor copii care s-au confruntat cu violenta altora mai mad ca ei. Puteti, de exemplu, dupa ce i-ati povestit intamplarea, sa discutati cu el si sa-I intrebati cum ar fi reactionat el daca era in locul micutei victime din poveste. Un alt mesaj ar fi sa-i amintiti ca el poate sa va spuna total daca are vreo problema si ca este un lucru extrem de important sa poti avea incredere in cineva.

In fine, spuneti-i ca adultii – si mai ales parintii – au menirea sa-i apere pe copii si nu sa le faca rau.