Cum alegem cele mai potrivite jucarii pentru copii

Copilaria timpurie, care dureaza pana la trei ani, este una dintre aceste etape creative in care jocul este la fel de fundamental pentru copil ca si alte obiceiuri zilnice, inclusiv mese si cicluri de somn. Cunoasterea, abilitatile motorii, limba, creativitatea si inteligenta socio-emotionala fac parte din viata lor, prin joc si jucarii. Stii cum sa alegi pe cea mai potrivita?

1. Jucariile educative sunt o mare sursa de informatii pentru copii, chiar daca ei nu doresc sau nu sunt interesati de joc, este dificil sa se ajunga sa se lanseze intr-o aventura cu ele. Jucaria trebuie sa fie dorita de copil, chiar de la o varsta frageda.

2. Jucariile trebuie sa fie sigure si intotdeauna aprobate. Asigurati-va ca sunt realizate cu materiale care nu sunt periculoase daca se rup, in culori solide si netoxice. Cu cat copilul este mai mic, cu atat mai mare trebuie sa fie jucariile si piesele.

3. Fiecare jucarie este asociata cu o gama de varsta, conceputa pentru a se adapta abilitatilor si intereselor copiilor. Verificati daca produsul indeplineste varsta si personalitatea copilului.

4. Personalitatea copilului este fundamentala: un copil retras, de exemplu, va avea nevoie de jocuri de socializare cu mai multi jucatori.

5. Ca si in orice (sau aproape tot), mai putin este mai mult. Jucariile simple vor spori utilizarile care pot fi facute cu ele, dezvoltand fantezia copilului, precum si capacitatea sa simbolica. 

6. Jucariile nu sunt o „arma” pentru a corecta comportamentul copilului. Ele sunt o parte fundamentala a vietii voastre: incercati sa nu le folositi pentru a-i recompensa sau pentru a-i pedepsi daca au gresit.

7. Pe de alta parte, excesul de jucarii omoara fantezia si produce plictiseala. Pentru a evita acest lucru, este o idee buna sa tineti din cand in cand unele jucarii si sa le scoateti din nou cateva luni mai tarziu.

8. Copiii simt nevoia de a fi insotiti de parinti, mai ales atunci cand sunt mici. Trebuie sa echilibram aceasta nevoie cu stimularea autonomiei si socializarii lor: sa petrecem cu ei timpul necesar pentru a invata functionarea jucariilor si a jocurilor si sa-i invatam sa se joace cu ele.

10. Uneori, copiii se distrează mai mult cu orice obiect pe care îl găsesc acasă decât cu o jucărie. În loc să vă redirecționați atenția asupra jucăriilor proprii, încurajați-i să exploreze limitele imaginației lor, mai ales dacă obiectul stârnește curiozitate.