Faxa de excitatie la barbat

Daca dorinta este prezenta, deci exista intentia de a te apropia de celalalt sau de a-l lasa sa se apropie de tine, daca nu intervine nimic pentru a se opune, se intra in faza de excitatie.

Faza de excitatie este caracterizata de congestia vaselor de sange ale organelor genitale, mai precis prin erectia penisului si lubrifierea vaginului. Astfel, atunci cand survin primele stimulari psihologice sau fizice, debuteaza faza de excitatie. De exemplu, Ia barbat, daca mangaierile se produc la nivelul penisului, terminatiile nervoase ale pielii trimit un mesaj spre creier. In creier, acest mesaj este codat in functie de amintiri, de experienta, de memorie, de context. Daca senzatiile tactile sunt codate drept pozitive din punct de vedere sexual (de ex. mangaieri dragastoase ale partenerei), creierul trimite ordinul corpului cavernos al penisului sa produca o crestere a afluxului de sange, deci un inceput de erectie care continua pana la erectia completa. Dar, daca senzatiile tactile sunt codate drept negative din punct de vedere sexual (de ex. examen medical), creierul nu va transmite ordinul de a lasa mai mult sange sa patrunda, iar erectia nu va avea loc. La femeie se produce un fenomen similar, doar ca erectia este inlocuita de lubrifiere.

In timpul excitatiei sexuale, fenomenul cel mai vizibil este erectia penisului. Dar aceasta nu este singura. Intr-adevar, se observa modificari la nivelul testiculelor, care isi maresc volumul (crestere de pana Ia 50% in plus) si care se vor ridica pentru a se apropia de bazin. La numerosi barbati glandele Cowper secreta cateva picaturi de lichid. Se constata, de asemenea, o crestere a tensiunii musculare, a ritmului cardiac si respiratoriu.

In rest, atunci cand un barbat se plange de o dificultate in faza de excitatie, el se refera cu siguranta la o tulburare de erectie, numita frecvent impotenta. Mecanismul psihologic al erectiei este complex, iar aceasta complexitate it face relativ fragil. Erectia este, in principal, un fenomen neurologic si vascular. Ea cere atat o buna functionare a centrilor neurologici situati in creier si in coloana vertebrala, cat si a nervilor implicati in transmiterea influxului nervos. Erectia cere, in plus, o buna functionare a arterelor care transporta sangele spre penis si a venelor care asigura iesirea acestuia.

Deci, toti factorii medicali care afecteaza aceste mecanisme pot provoca o tulburare de erectie. Exista, de asemenea, numeroase cauze psihologice (anxietatea performantei, stress, educatia etc.) si relationale (pierderea sentimentelor de dragoste, ostilitatea, conflictele de autoritate etc.). In jur de 10% din barbati par sa aiba tulburari de erectie.