Somnul lent la copii

Somnul lent: copilul este calm, respiratia sa lenta. Corpul isi reia tonusul, pumnisorii se inchid, fata este inexpresiva si ochii sunt imobili.

Punctul de legatura intre somnul lent si somnul paradoxal ale unui bebelus este foarte frogil. Pentru a trece cu bine de la somnul paradoxal la cel lent, bebelusului ii place sa fie in pozitia in care a adormit. Daca a adormit in bratele mamei sale si aceasta 1-a pus, apoi, in pat, micutul se va trezi si va cere sa se intoarca in pozitin in care a adormit.

Timp de cateva saptamani dupa nasterea sa, copilul nu face diferenta intre zi si noapte. Reactiile sale sunt primare, chiar daca ne este dificil sa le intelegem: ii este foame, este ud, este singur, atmosfera inconjuratoare este linistita/tacuta si ingrijoratoare… Micutul plange. Are nevoie de Mamica lui, coldo si confortabila, careia ii recunoaste bataile inimii, de Taticul lui care il leagana si ii vorbeste cu blandete. In primele luni de viata, un bebelus are mare nevoie sa fie linistit. El are multa nevoie de liniste.

Si cum, micutul percepe ambianta emotionala care il inconjoara, parintii sai trebuie sa se adapteze si sa rospunda la asteptarile sale cu blandete si fara sa se enerveze… Ceea ce nu este intotdeaunn evident!

Un ciclu biologic incepe sa se instaleze lo sfarsitul primei luni de viata a micutului. Perioadele de trezire si de somn devin regulate si ritmice. Primo perioada care se poate observa este o perioada de activitate intensa intre orele 17 si 20, aproximativ: copilul traieste si face ca persoanele din mediul lui inconjurator sa traiasca un moment de excitatie, de enervare si, destul de des, plansete dificil de calmat. In general, aceasta este ora pe care o aleg tinerii parinti pentru a-i face baie micutului!

La 3 luni, bebelusul recunoaste bine diferenta intre zi si noapte. Ca regula generala, la 4 luni, ritmul sau se apropie foarte mult de cel el unui adult. Incepand de la aceasta varsta, trezirile in plina noapte ale copilului nu se vor mai datora unui ritm diferit de al dumneavoastra, ci unei multitudini de alte mici motive cum ar fi, aparitia dintilor, un cosmar sau dorinta de a fi mangaiat!