De ce copii ne mint?

Fără îndoială, onestitatea este una dintre învățăturile de aur care a fost transmisă din generație în generație. Onestitatea este, de asemenea, una dintre virtuțile pe care ar trebui să le aibă fiecare pentru a-și stabili fiabilitatea și încrederea. Dacă îți lipsește onestitatea și continui să minți, sunt șanse să pierzi încrederea pe care oamenii o au în tine. Ca atare, este necesar să insufleți această trăsătură copiilor tăi.

Cu toate acestea, există momente în care nu putem să nu ne întrebăm de ce ne mint copiii. Ce îi face să mintă? Înainte să vă certați sau să vă bătuți copiii pentru că minți, vă sugerăm să luați un moment și să încercați să înțelegeți motivul din spatele acestui lucru. Acest lucru vă va ajuta să-i înțelegeți mai bine și să îi motivați să vorbească și să stabilească o comunicare eficientă cu ei.

Copiii mint pentru că nu vor să ne simțim dezamăgiți de ei. Acest lucru s-ar putea întâmpla după o performanță academică slabă sau ceva similar. Realitatea tristă este că majoritatea copiilor simt deja povara așteptărilor pe care le-am stabilit pentru ei. Le este frică că vom fi dezamăgiți de ei și îi vom privi cu tristețe în ochi, așa că preferă să mintă. 

Când descoperiți adevărul, acordați-vă un moment pentru a vă răcori înainte de a vă confrunta copilul. S-ar putea ca finalul să nu justifice mijloacele lor de a minți, dar amintiți-vă că intenția lor este clară. Au făcut-o pentru că le este frică să nu vă rănească sentimentele. Amintiți-vă că ei poartă și povara și vinovăția pentru minciună. Dacă le dai peste ei, i-ar răni mai mult. În loc să-ți pedepsești copilul, fă-ți puțin timp pentru a discuta cu ei din inimă la inimă într-un mod calmant.

Explicați-le cu blândețe că ați descoperit adevărul și că nu sunteți supărat pe ei. Explicați-le că sunteți supărat că ați mințit. După aceea, încercați să-i întrebați de ce au mințit și fiți deschisi la minte când le cereți explicația.

Nu întrerupeți și nu vă grăbiți. Amintiți-vă că recunoașterea greșelii lor este o experiență tulburătoare pentru ei, așa că ar trebui să aveți răbdare cu ei. După ce le-ai explicat rolul, explică-le de ce este greșit să minți și că nu ar trebui să o mai facă niciodată. Spune-le că ai prefera să auzi adevărul, oricât de dureros ar fi, decât o minciună.

Copiii au o natură mai socială în comparație cu adulții. Acest lucru se datorează faptului că sunt încă atât de inocenți încât tot ce vor să facă să se joace și să interacționeze cu alți copii. Dacă cineva făcea ceva greșit, ceilalți copii de obicei își acopereau pentru a-și proteja prietenul de a fi pedepsit. 

De cele mai multe ori, copiii spun minciuni pentru că nu vor să facă față pedepselor . Cel mai obișnuit tip de pedeapsă pe care părinții o dau copiilor lor este împământarea lor – fără smartphone-uri timp de o săptămână, reducerea alocației la jumătate etc.

Copiii se tem de pedeapsă. Ca atare, ar face orice – inclusiv minciuni – pentru a evita. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să le oferiți un fel de avertisment sau de libertate prima dată. Avertizează-i că nu ar trebui să se mai întâmple, altfel va trebui să-i pedepsești. De asemenea, explicați-le cum pot evita să facă aceeași greșeală în viitor.