Exista cu adevarat o varsta ideala pentru a invata sa citesti?

varsta ideala citit varsta ideala citit

In Romania, traditia scolara vrea ca cititul sa fie invatat in clasa I, adica la varsta de 6-7 ani. Este aceasta varsta propice sau este deja prea tarziu? Avizul specialistilor.

Capacitatea de a invata cititul nu depinde nici de varsta, nici de maturitate. Pentru a fi pregatit pentru aceasta invatare, un copil trebuie sa parcurga intai anumite tehnici, inainte de a se lansa in decodarea propriu-zisa.

In primul rand, el trebuie sa asocieze cuvantul scris cu ceea ce reprezinta acesta in realitate. El trebuie apoi sa asimileze faptul ca toate cuvintele si propozitiile nu sunt un singur cuvant, (la inceput, copilul neglijeaza cuvintele cu mai putin de trei litere).

In sfarsit, el trebuie sa invete sa imparta in silabe pentru a ajunge in sfarsit la alfabet.

Aceasta munca poate fi realizata cu mult inainte de a fi implinit 6 ani, asa cum se intampla in anumite tari. Recordul este detinut de India, unde copiii invata sa citeasca de la varsta de 4 ani.

La varsta aceasta, copilul este intr-adevar echipat perfect pe plan intelectual si neurologic pentru a demara aceste faze diferite ale invatarii. In rest, anumite lucrari stiintifice au dovedit ca copilul este pregatit din punct de vedere biologic sa citeasca cu mult inaintea varstei de 8 ani. Iar abordarea limbilor straine inaintea acestei varste este ideala.

Pe plan psihologic si social este mai curand pozitiv sa asteptam pana in clasa I, inainte de a demara invatarea lecturii. Copiii sosesc cu un bagaj mare, ei au deja un comportament socio-cultural, ei sunt pregatiti pentru a se integra in legile scolii. "Asta seara ne culcam devreme" sau "Trebuie sa mananci bine dimineata pentru a-ti incepe ziva". Asteptand sa implineasca varsta de 5-6 ani, scoala tine cont, dealtfel, de diferitele niveluri de lectura ale copiilor si permite limbajului sa se puna la punct. Aceasta permite copiilor proveniti din medii diferite, favorizate sau nu, de origine romana sau nu, sa invete sa citeasca de pe picior de egalitate, cu aproximatie.