De ce este bine sa citesti la orice varsta? Ce spun cercetatorii?

Pentru ca in ultima perioada oamenii isi iau doza de citit de pe ecranele digitala, iata in continuare cateva motive pentru care ar trebui sa iei in considerare o carte. 

 

1.  Carti de citit pentru ca cititul te ajuta sa traiesti mai mult

O persoana care citeste carti traieste cu circa 2 ani mai mult decat una care nu citeste. Indiferent de gen, avere, educatie sau sanatate. Acesta a fost rezultatul unui studiu al Universitatii Yale. S-a incercat acelasi studiu si pentru cititul ziarelui, dar rezultatele nu au fost atat de bune ca in cazul cartilor. Cercetatorii au mentionat ca "In comparatie cu cei care nu au citit carti, cititorii de  carti au inregistrat un avantaj de supravietuire de 23 de luni".

Lectura profunda promoveaza empatia si inteligenta emotionala. Acestea sunt procese cognitive ce pot duce la sanse mari de supravietuire.

 

2. Carti de citit pentru ca poti absorbi mai mult dintr -o carte fizica

Sunt unele studii care sugereaza ca studentii preiau mai multe informatii de pe hartie, decat de pe ecranele digitale. Acest lucru subliniaza importanta alegerii cartilor clasice, in detrimentul celor in format digital. Un studiu realizat in Norvegia a aratat ca studentii care citeau carti tiparite au obtinut o nota mai buna la testele de intelegere a lecturii, decat cei care au invatat de pe suporturi in formate digitale.

 

3. Carti de citit pentru ca asa poti sa-ti dezvolti abilitati importante pentru viitor

Cercetarile sugereaza ca a fi cufundat intr-un mediu orientat pe carte este benefic pentru performantele educationale. Un studiu arata ca existenta unei biblioteci acasa, poate stimula alfabetizarea adultilor, numeratia si rezolvarea problemelor tehnice.

Abilitati ca acestea sunt din ce in ce mai importante, pentru ca generatiile tinere incearca sa ajunga la patra revolutie industriala.

 

4. Carti de citit pentru ca cititul imbunatateste vocabularul

Pe langa imbunatatirea inteligentei emotionale si cognitive, cititul poate ajuta si la largirea vocabularului. Unele cercetari au ajuns la concluzia ca "cititorii peste medie au experimentat o rata mai mare de crestere a vocabularului decat cititorii medii."

Mai mult, un raport de presa de la Universitatea Oxford arata dovezi ale unui decalaj semnificativ al cuvintelor in scolile din Marea Britanie, despre care s-a spus ca ar putea impiedica progresul educational al unor copii.

Cititul cu voce tare, discutiile despre lectura si experientele independente de lectura, la scoala si acasa, pot incuraja cresterea si dezvoltarea vocabularului.