De ce sa citesti carti romantice

De ce sa citesti carti romantice De ce sa citesti carti romantice

Povestile de dragoste sunt o parte fundamentala a experientei noastre de viata si a traditiei artistice occidentale. Sunt prezenti in pictura, in muzica, in cinema, dar mai ales in literatura. Inca de la mijlocul secolului XX, romanul roman de masa a fost prototipul unei povesti romantice prin excelenta. De asemenea, este cea mai inrautatita, in ciuda popularitatii sale.

Repetarea anumitor elemente narative (un cuplu se cunoaste, ocoleste obstacolele care le impiedica relatia si traieste fericit pana la urma) transforma romane romantice in produse ale culturii de masa. Tema iubirii este perceputa pe nedrept ca fiind feminina, conservatoare si frivola. Principalii consumatori ai acesteia sunt cu siguranta femei, desi sunt si barbati intr-o masura mai mica, iar toate cele de mai sus genereaza dispret in unele sectoare care se pretind a fi mai avansate, moderne si mai elitiste.

Insa, daca este vorba, practic, de povesti pirate, cum sa explicam de ce romanul roman continua sa bata recordurile de vanzari? Ce cauta cititorii, si mai ales cititorii, atunci cand aleg o poveste romantica peste orice alt produs literar?  Viziteaza foxi.ro si vezi lista cu carti de dragoste romantice pe care trebuie sa le citesti.

Escapism si fantezie

In 1984, academica Janice Radway a afirmat ca aceste povesti le-au permis cititorilor sa-si sustraga temporar responsabilitatile de mame si sotii. In mod indirect, i-au facut protagonisti absoluti, deoarece intr-un roman romantic totul se invarte in jurul nevoilor afective, emotionale si / sau sexuale ale femeii protagonista.

Treizeci de ani mai tarziu, situatia nu s-a schimbat prea mult. Traim intr-o societate care se pretinde a fi egalitara, dar munca de ingrijire si munca casnica se incadreaza in principal pe femei. Uneori, problema nu sunt sarcinile in sine, ci sarcina fizica si mentala a organizarii si supravegherii lor. In plus, multe femei vad cum identitatea lor se reduce la rolurile traditionale ale sotiilor, mamelor si fiicelor in zilele lor.

Fata de acest lucru, un roman de romantism ofera experiente alternative, rasplatite cu un final fericit. Permite evaziunea si tratarea stresului de zi cu zi, dar si recuperarea in sine. Concluzia este ca exista si alte moduri de viata, ca obstacolele pot fi depasite si ca va exista intotdeauna o recompensa.

Prin aceste povesti se exploreaza o mare varietate de situatii, comportamente, dorinte si fantezii . Romance istorice este un sub-gen foarte popular, recreand circumstantele adverse ale femeilor din trecut, asa cum este romantismul homosexual, care are un numar mare de cititori drepti.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca unele romane romantice se ocupa de subiecte considerate in general tabu. Carcasa Fifty Shades of Grey este probabil una dintre cele mai cunoscute si mai recente. In favoarea lui, putem spune ca romanul EL James ilustreaza expresia sexualitatii si, mai ales, vorbeste deschis despre dorinta si placere feminina.

In 2015, premiera adaptarii filmului a 50 Shades of Grey a fost un fenomen la nivel mondial.

In total, romanele romantice ofera cititorului mult mai mult decat o cale de evadare temporara sau oportunitatea de a explora cele mai intime fantezii. Exista si alte aspecte la fel de importante in intelegerea succesului tau.

Proiectie valorica

Valori precum dragostea, grija pentru ceilalti si grija pentru ceilalti sunt considerate fundamentale in societatea noastra. In mod traditional, aceste principii au fost insuflate femeilor intr-o masura mai mare si multe sunt ghidate de ele in zilele lor.

Romanele romanice tind sa extoleze aceste calitati considerate „feminine”. Multi suspecteaza o capcana pentru a perpetua rolurile traditionale de gen, dar nimic nu este mai departe de realitate. Aceste povesti transmit cititorilor lor ca valorile prin care sunt guvernate sunt corecte si le extind la barbati.

Eroul formulei clasice este cunoscut sub numele de „masculul alfa”, deoarece el reprezinta dominatia. Dar pentru ca finalul fericit sa fie posibil, trebuie transformat, feminizat. In prezent, si datorita unei constientizari feministe mai mari, romanele romantice arata alte forme de masculinitate care imbratiseaza valorile mentionate de la prima pagina.

Fara indoiala, a vedea aceste principii recunoscute, laudate si impartasite este o alta atractie a acestor povesti. De asemenea, dimensiunea si proiectia sociala a acestei literaturi au o mare pondere in acest caz.

Punct de intalnire si exemplu de abilitare

Cititorii de romane romane formeaza o comunitate mare. Ei interactioneaza prin pagini web si retele sociale, schimband in mod activ opinii, comentarii si recenzii. Datorita noilor tehnologii, genul a devenit un adevarat punct de intalnire pentru multe femei.

Acest sentiment de grup depaseste limitele virtualului. Evenimente literare de tot felul sunt organizate in jurul romanului roman, de la cluburi de carte la congrese . Este, de asemenea, intalniri foarte democratice. Reunesc cititori veterani si neofiti, si chiar savanti specialisti.

Critica feminista Glinda F. Hall evidentiaza atmosfera prietenoasa si primitoare, care se sustine reciproc, care exista printre membrii acestei comunitati. Hall considera ca acesta este unul dintre cele mai pozitive aspecte ale romanului roman si nu este lipsit de motiv.

Intrebate ce spera sa gaseasca atunci cand citesc povesti romantice, multe cititoare de sex feminin vorbesc despre un sentiment de abilitare , atat individual cat si colectiv. A lua in considerare prejudecatile care insotesc povestile romantice, a te declara fan si a apara valoarea acestor povesti este o provocare pentru gururile literare, lumea academica si societatea in general.

Timpul pe care fanii il petrec citind si impartasind aceste povesti este timpul pe care il petrec singuri. Acelasi lucru este valabil si pentru resursele materiale. Cand decideti sa cumparati un roman roman sau sa calatoriti intr-un alt oras pentru a intalni alti cititori, actionati in numele vostru.

Pentru multe femei, acest comportament este un act de rebeliune care, dupa cum subliniaza Hall, este consolidat de participarea la aceste grupuri. Multi cititori, de exemplu, chiar indraznesc sa interactioneze creativ, investind timp si efort in propunerea si compunerea propriilor povesti. Cu alte cuvinte, lectura lor de povesti romantice ii incurajeaza sa-si dezvolte creativitatea si sa isi faca auzite propriile voci.

Spre o reevaluare a povestilor romantice

Critica a fost intotdeauna foarte severa cu romanul roman. Guruii literari si lumea academica au condamnat repetarea formulelor tematice si structurale din gen. Si din miscarea feminista, ei avertizeaza despre cat de daunatoare pot fi stereotipurile de gen care reflecta unele dintre aceste povesti.

In schimb, nu stim de ce si de ce multi oameni se intorc la aceste lecturi din nou si din nou. Escapismul este o explicatie recurenta, dar nu singura. Povestile romantice ii atrag foarte mult pe cei care pretind importanta unor valori precum dragostea, afectiunea si grija fata de ceilalti. Si, printre multe altele, le ofera cititorilor lor o comunitate in care sa se integreze, sa se simta sustinuti si sa creasca personal.

Nu este doar o chestiune de a aplauda tot ce are legatura cu literatura romantica. Dar pentru a intelege mai bine succesul acestor produse literare, este necesar sa lasam deoparte prejudecatile si stereotipurile. Prin urmare, este urgent sa adoptam o pozitie mai deschisa, mai obiectiva, care sa ne permita sa analizam acest fenomen de masa in toata complexitatea sa.