10 motive pentru care ar trebui sa citesti (cel putin) 12 carti in acest an

10 motive pentru care ar trebui sa citesti (cel putin) 12 carti in acest an 10 motive pentru care ar trebui sa citesti (cel putin) 12 carti in acest an

In zorii unui nou an, multi oameni isi pregatesc Rezolutiile pentru Anul Nou. „Sa citesc mai mult” este o rezolutie populara si, dintr-un motiv bun! Nu este un secret ca cititul este bun pentru tine. Dar cum iti imbunatateste exact lectura? Si de ce ar trebui sa o faci prioritate in acest an? 

1. Cititul este bun pentru creierul tau

„Lectura inseamna in minte ce este exercitiul fizic pentru corp.” Joseph Addison a scris aceasta cotatie in urma cu aproximativ 300 de ani, inainte ca echipamentele moderne de stiinta si cercetare sa-si poata sustine afirmatia. Astazi, insa, studiile stiintifice arata ca cititul te face mai inteligent. Citirea unui roman, de exemplu, creste fluxul de sange si imbunatateste conectivitatea in creier. Vezi pe https://foxi.ro/articol/top-carti-celebre top carti celebre interesante care merita citite.

2. Lectura te introduce in idei noi si te invita sa rezolvi probleme

Ati rezolvat vreodata un caz intr-o carte de mister inainte de a citi concluzia sau a prevazut o intoarcere a evenimentelor dintr-un roman? Gandirea dvs. analitica a fost stimulata doar din lectura. Cititul te ajuta sa detectezi tiparele, sa rezolvi probleme si sa asimilezi informatii noi ca si cum ai trai in pantofii personajelor.

3. Cititul te face un scriitor mai bun

Cand citesti, creierul tau absoarbe tehnici bune de scriere si vocabular. In propria ta scriere, vei copia inconstient stilurile de scriere ale cartilor care ti-au atras atentia. Citirea imbunatateste, de asemenea, vocabularul si ortografia. Cuvintele noi apar in contextul lor natural si puteti deduce sensul din cuvintele din jur, imprimandu-le vizual ortografia pentru reamintirea exacta.

4. Cititul iti imbunatateste abilitatile de conversatie

Deoarece cititul iti creste vocabularul si cunostintele despre cum sa folosesti corect cuvinte noi, cititul te ajuta sa articulezi clar ceea ce vrei sa spui . Cunostintele pe care le obtineti din lectura va ofera, de asemenea, multe de discutat cu ceilalti. Imi place sa vorbesc cu oameni - in special copii mici - care citesc mult. Conversatia lor tinde sa fie profunda si ma face sa rad cand micutii folosesc cuvinte fanteziste pe care le-au gasit intr-o carte.

5. Lectura intareste viziunea asupra lumii si convingerile

Cand cititi o carte cu o viziune mondiala concurenta, va consolideaza convingerile. Daca cititi o carte cu o viziune despre lume opusa, va largeste perspectiva si va determina sa va examinati convingerile si sa cautati adevarul. De curand am savurat seria lui Cercul lui Ted Dekker . „Caracterul lui Dumnezeu” din aceste carti este prezentat in detaliu viu. Experimentarea imaginilor din aceste carti m-a facut sa-mi dau seama cat de real, personal si frumos este Dumnezeul meu. Desi aceste carti sunt din punct de vedere tehnic de fictiune, mi-au marit mult dragostea pentru Dumnezeu si L-au facut mult mai real pentru mine.

6. Cititul iti imbunatateste autodisciplina si consecventa

Cu barajul modern al mass-media si informatii tehnologice instantanee, atentiile noastre sunt din ce in ce mai scurte. Citirea unei carti, spre deosebire de scaparea unei pagini web, te obliga sa te concentrezi. Pentru a obtine la maxim o poveste, trebuie sa te fixezi pe complot si sa completezi cartea. In acest sens, creierul tau formeaza conexiuni profunde si practica concentrarea.

7. Lectura iti creste cunostintele despre istorie

Cititul va poate invata politica istorica, obiceiuri, culturi, economie si intelect. Adesea, aceste fapte sunt stabilite intr-un context al unei povesti, ceea ce face ca istoria sa fie usor de retinut. Cand eram in gimnaziu, istoria nu era subiectul meu preferat. Datele si evenimentele nu mi-au atras atentia atunci cand provin dintr-o carte de istorie. Fictiunea istorica a fost insa o chestiune diferita. Mi-a placut sa citesc despre trecut sub forma de poveste si am invatat fara efort fapte si concepte istorice in timp ce citesc. Apreciez si inteleg oamenii si culturile din trecut cu atat mai mult decat daca as citi doar carti de istorie factuala.

8. Lectura creste cunostintele culturale 

Citirea cartilor setate in culturi diferite de ale noastre ofera cunostinte despre acele culturi si despre viata emotionala si spirituala a oamenilor care traiesc acolo. Sper sa calatoreasca intr-o zi lumea, dar pana atunci explorez carti. Am dobandit o mai buna intelegere a culturilor prin citire: povestile despre paturi de hamac, canibale, burqas si murdaria rosie a Ugandei ies in evidenta in creierul meu. Inca nu am fost in aceste culturi, dar le inteleg mai bine din cauza cititului.

9. Lectura iti provoaca imaginatia

Pe masura ce cititi, va puneti in pantofii personajelor. Creierul tau depaseste cuvintele din pagina, imaginandu-ti detalii precum aparitii, emotii si imprejurimi. William Styron a scris: „O carte minunata ar trebui sa te lase cu multe experiente si usor epuizata la sfarsit. Traiesti mai multe vieti in timp ce citesti.”

10. Lectura iti creste abilitatea intr-o zona de interes

Citirea despre domeniul sau interesele dvs. specifice va poate imbunatati succesul in domeniu. Veti obtine cunostinte reale si veti invata din experimentele si greselile altora. Cu cativa ani in urma m-am interesat de plante medicinale si medicina naturala si am apelat la carti, deoarece nu aveam o gradina cu plante. Timp de luni de zile am poredat peste carti cu plante, baut in cunostinte. Cand am reusit sa-mi cresc propriile ierburi, am evitat multiple experimente si esecuri din cauza lecturii mele. Stiam ca menta este buna pentru stomacul suparat si comfrey vindeca taieturile. Asa ca am facut ceai cu menta mea si o salva cu comfrey.