5 motive pentru care ar trebui sa citesti o carte

Cititul ne ajuta sa ne relaxam si sa abordam problemele noastre dintr-un punct de vedere mai obiectiv si cu mai multa liniste.

Va place sa cititi? Inca nu ati terminat o carte ca incepeti deja una noua? Deci, nu ezitati, cititul este unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le puteti avea, cel care va avea grija de sanatatea dumneavoastra. Va invitam sa cunoasteti toate beneficiile acestuia.

5 motive pentru care ar trebui sa citesti o carte

1. Cresterea rezervelor cognitive

Nu conteaza genul, autorul, cu atat mai putin de limbajul in care sunt scrise acele carti pe care le devoram zi de zi. Simplul act de lectura ne aduce in mod regulat beneficii la un nivel cognitiv. Imbunatatesc capacitatea noastra de abstractizare, imaginatia si memoria noastra. De asemenea, ne dezvolta capacitatea de intelegere si de deducere, toate creand noi conexiuni neuronale in creierul nostru.

2. Imbunatateste memoria

Cititul zi cu zi, va crea o adevarata biblioteca personala de povestiri, caractere, termeni, expresii si un nou vocabular, care ne imbogateste foarte mult. Disponibilitatea tuturor acestor povesti, imbunatateste foarte mult memoria noastra si exercita abilitatile noastre cognitive. Nu trebuie sa uitam ca lectura ne da emotii. Si toate emotiile rezolva amintirile mult mai bine. Este o modalitate fabuloasa de a ne imbunatati memoria.

3. Cartile, reductori de stres

Sigur ca ati observat. Nu este nimic mai relaxant decat sa veniti acasa si sa ne intindem pe canapea sau in pat cu o carte buna in mana. Ne ajuta sa eliberam tensiuni, sa relativizam problemele. Citiul deschide usa pentru noi scenarii pentru a ne aduce in pielea altor personaje, traind alte vieti si invetand lucruri noi.

4. Stimularea creierului si invatarea continua

V-am spus deja cum simplul act de lectura stimuleaza activitatea neuronala: stabileste noi legaturi si intareste creierul nostru. Dar, in plus, sarcina emotionala a cartilor favorizeaza invatarea si memoria, ne umple cu motivatia de a continua sa citim si sa stocam date, scene si informatii.

5. Imbunatateste somnul

Nu este nimic mai bun pentru a adormi noaptea decat sa cititi cel putin cu o jumatate de ora sau o ora (sau mai mult, daca doriti) inainte de culcare. Ne aflam intr-o stare de relaxare absoluta, incat muschii nostri sunt de necontenit, creierul nostru este eliberat de tensiune si stres, este suspendat intr-un calm adecvat.