Este vorba de un RGE banal sau patologic?

RGE poate fi banal (fiziologic sau normal pentru varsta copilului) sau patologic (boala cu complicatii posibile).

Refluxul gastro-esofagion necomplicat al sugarului are ca singure manifestari regurgitatii mai frecvente in perioada de dupa masa, sau atunci cand bebelusul ragaie, asociate uneori cu varsaturi, dar fara nici o repercusiune asupra curbei greutate/inaltime a copilului, nici asupra comportamentului acestuia care ramane normal atat ziva cat si noaptea (in special, el nu regurgiteaza in timpul somnului).

De asemenea, aspectul sau nu indica nici o modificare (bebelusul ramane colorat normal, mai ales la nivelul membranelor mucoase – buze, conjunctive.Pe masura trecerii timpului si a modificarii regimului alimentar, lucrurile par sa se amelioreze.

Aceasta este situatia cel mai adesea intalnita, din fericire! In schimb, daca exista manifestari cum ar f i :

  • refuz de a manca sau pierderea poftei de mancare;
  • lacrimi + agitatie in timpul sau dupa alaptctrea cu biberonul;
  • o crestere in greutate necorespunzatoare (mica) sau o pierdere in greutate;
  • regurgitatii de mucozitati si/sau sange;
  • paloare a pielii si a membranelor mucoase.

Toate aceste semne pot sa aparn izolat Sau asociate in mod varinbil, fie intr-un context de regurgitatii, fie fara a se manifesta regurgitatii.

In orice caz, parintii trebuie sa duca rapid copilul la doctor pentru a-I consulta in vederea orientarii investigatiilor complementare necesare, si pentru prescrierea tratamentului adecvat.

Manifestarile patologice din orice alta categorie in afara celei digestive pot determina cercetarea, printre alte cauze, a unui RGE patologic: indispozitie- grava sugarului, afectiune ORL (laringite repetate, anumite otite sero-mucotice) sau boli bronho-pulmonare neexplicate (bronsite care se repeta sau care nu se mai vindeca, focare pulmonare recidivante, anumite tipuri de astm bronsic).

Investigatii complementare

Cum am mai spus deja, in majoritatea cazurilor nu este necesar nici un examen medical, deoarece copilul nu pare bolnav. Totusi, anumite investigatii complementare permit deosebirea unui RGE fiziologic de un RGE patologic.

Daca situatia este ambigua (probleme ORL, bronho-pulmonare sau indispozitii) este utila o analiza, si anume, pHmetria esofagiana de lunga durata, realizata in 18-24 de ore. Aceasta permite masurarea, cu ajutorul unei sonde fine introduse in esofag, frecventa refluxurilor cu pH acid (pH mai mic de 4), timpul de expunere la aceste produse acide si corelatia cu anumite evenimente care survin in timpul analizei (tuse, indispozitii, refluxuri). Examinarea rezultatelor se face prin calcul informatic.

In cazul existentei durerilor si/sau a refluxurilor cu mucozitati si sange, analiza cheie este fibroscopia esofagiana (sistem optic introdus in esofag si/sau stomac care permite vizualizarea, filmarea, proiectarea sau fotografierea leziunilor existente la nivelul acestorg). Aceasta analiza va permite diagnosticarea unei eventuale esofagite (iiiframarea esofagului atacat de aciditatea stomacului, si de anumite sucuri gastrice cum ar fi pepsina) si determinarea gradului de severitate al esofagitei.

Aceasta analiza permite vizualizarea anumitor anomalii anatomice (pozitii defectuoase cardiace si ale partii superioare a stomacului).

Radiologia ofera, in prezent, putine indicatii cu exceptia cercetarii anumitor anomalii anatomice rare (pozitii defectuoase cardiace si ale partii superioare a stomacului, hernii ale hiatusului esofagian).

Ecografia realizata de un foarte bun specialist permite vizualizarea eventualelor refluxuri, chiar si neacide, spre deosebire de pHmetrie, dar pe o perioada de timp limitata (in jur de 10 minute).