Este eczema contagioasa?

Categoric nu (in cifara eventualelor puseuri de suprainfectie)!

Copilul care sufera de eczema nu trebuie,deci,sa fie indepartat din preajma odultilor sau a altor copii. Excluderea din mijlocul celorialti copii si din mijiocul adultilor este foarte daunatoare pentru dezvoltarea sa psihologica si pentru respectul de sine, in conditiile in care se stie ca,in majoritaten cazurilor, aceasta boala se va stinge singura cel mai tarziu in adolescenta, si cel mai adesea, inaintea varstei de 4 ani (prin tratarea puseurilor cu corticoterapie locala).

Deci, izolarea nu este necesara atunci cand un copii are eczema.

Cum se poate preveni aceasta boala de piele?

Daca exista atopie in familie, este recomandabil sa prelungiti alaptarea la san (prevenirea prin excelenta) sau sa hraniti copilul cu lapte hipoalergenic.Va trebui sa amanati diversificarea alimentatiei,pestele si oul vor fi introduse doar la SFARSITUL. primului an de viata, iar arahidele trebuie evitate.

De asemenea, trebuie evitat fumul de tutun in casa in mediul in care traieste copilul,trebuie redusa prezenta acarienilor prin evitarea mochetelor,a tapetului (pe pereti) si a tapiseriilor (la ferestre)

Tonte acestea pot contribui la evitarea sau, cel putin, la reducerea aparitiei dermatitei atopice.

Este absolut necesar sa preveniti uscarea pielii, umezind camera in care sta copilul iar in caz de atopie severa trebuie sa luptati impotriva acarienilor punand huse pe saltele sau sau pulverizand produse impotriva lor, aspirand de 3-4 ori pe saptamana

In nici un caz, nu trebuie excluse, in mod sistematic, anumite alimente din regimul alimentar al copilului atopic, deoarece, ar exista riscul de aparitie al carentelor la copil, si aceasta fara a obtine avantaje reale asupra leziunilor pielii.

Numai in cazul anumitor dermatite atopice severe, care nu reactioneaza, sau reactione,aza insuficient la tratamentul local, se va putea trece, dupa cercetari facute de specialisti si pe baza inforrnatiilor obtinute prin discutii cu medicul, la eliminarea unui aliment sau a altuia (proteine de lapte de vaca, peste, oua…)

In cele ce urmeaza va sunt propuse diferite tratamente ale acestei boli. Eczema este tratata, cel mai adesen, prin alopatie (medicina „traditionala” la care se apeleaza cel mai des), care presupune tratamente locale sau interne, deseori pe baza de cortizon, care sperie, pe nedrept, un numar mare de parinti.

De asemenea, s-au constatat rezultate bune prin intermediul homeopatiei.

In cazul unei eczeme severe, aveti si posibilitatea de a face cure termale, care sunt si ele destul de eficiente.

Nu uitati ca, in cazul formelor severe ale acestei afectiuni, un sprijin psihologic poate fi necesar si foarte util pentru copil si/sau familia lui (ca si abordarile de tip relaxare).