Ce este eczema,care ii sunt originile,cum se manifesta aceasta boala?

Ce este eczema Ce este eczema

Eczema constitutionala sau  "dermatita atopica, Este boala cel mai frecvent intalnita in pediatrie

Este vorba de o boala ereditara care,uneori,se poate transforma in alergie respiratorie (bronsita spasmatica,astm).

Eczema constitutionala nu este grava,dar este foarte neplacuta pentru cel care sufera de aceasto boala,mai ales in timpul crizelor (sau al puseurilor).

De obicei apare pentru prima data intre trei luni si doi ani si mai des in primele 6 luni de viata ale copilului, apoi lucrurile se amelioareaza pe masura ce copilul creste.

Este o reactie cutanata (a pielii) si a membranelor mucoase (mucoase respirotorii) anormala,programata genetic,a carei aparitie este provocata de anumiti factori ai mediului inconjurator (diverse substante niergice numite alergeni,cum ar fi: praful din casa, hainele de lana, detergentii, polenul, parul de animale).

Nu se poate vorbi de eczema decat daca exista antecedente de manifestari alergice la parinti si la aiti membri ai familiei.

Bolile cunoscute co atopice sunt eczema atopica, astmul bronsic alergic, boaln fanului si anumite forme de urticarie.

Atopia este o boala cronica, adica dupn ce s-au vindecat si au disparut,plagile pot reapare prin puseuri mai mult sau mai putin frecvente.

Originea dermatitei atopice depinde,probabil,nu numai de o gena,ci de mai multe (origine multigene), a caror intrepatrundere nu se manifesta mereu efectele lor

(anumiti subiecti, in ciuda existentei unei ereditati atopice nu vor suferi de aceasta boala cutanata sau respiratorie, sau doar foarte putin, iar copiii lor este posibil sa aiba manifestari ale ei).

Un lucru este aproape sigur: un copil va fi alergic, daca parintii lui sunt alergici. Anomalia initiala, daca exista, nu este cunoscuta, si se fac cercetari pentru descoperirea ei.

Eczema poate fi explicata ca fiind o deficienta de functionare a barierei pielii, care se prezinta ca o bariera poroasa care permite alergenilor (antigene care provoaca alergii) sa patrunda in epiderma si sa determine reactii alergice la nivelul acesteia.

 

Exista o mare varietate de manifestari clinice, de la forme foarte discrete sau localizate pana la forme severe si extinse.

 

Pentru a pune diagnosticul sunt indispensabile anumite criterii:

 

· Mancarimi (prurit), cateodata foarte puternice;

 

· Aspect inflamator (rosiatic) micro-vezicular, care supureaza la scarpinare si aparitia unui aspect solzos prin uscarea secretiilor (dar aspectul poate fi dintr­-o data uscat sau dintr-o data supurant);

 

· Evolutie cronice prin accese;

 

· Unul sau mai mu!te antecedente personale sau familiale de atopie.

 

Pe plan topografic, eczemo se prezinta diferit in functie de varsta:

 

· La sugar, atinge, in special,locurile convexe, adica partile proeminente cum sunt obrajii, pielea craniului acoperita cu par, degetul mare, umerii, toracele..Cel mai adesea, eczema debuteaza pe la 4 luni (intre 2 si 6 luni) pe fata.

 

· La copilul mai mare (in jur de 2 ani), eczema atinge, in special, cutele din locurile unde membrele se indoaie: coatele, incheietura mainii, regiunea din spatele articulatiei genunchiului, gleznele.

 

· La adolescent, eczema se manifesta adesea, la nivelul anumitor cute din locurile unde membrele se indoaie, in jurul ochilor si la nivelul taipii piciorului (dermatita plantara juvenila)

Totusi, trebuie stiut ca 70% din dermatitele atopice dispar inaintea varstei de 4 ani, si 90% inainte de adolescenta.