Boala si semnele ei functionale

Ce este insuficienta venoasa?

O anomalie a functionarii sistemului venos.In timpul mersului, muschii picioarelor preseaza asupra venelor si actioneaza ca o pompa asupra returului venos.

In plus, in interiorul venelor noastre, valvulele (un fel de supape anti-refulante) impiedica sangele sa refuleze in jos. In cazul unei deficiente, sangele pe care venele noastre ar trebui sa-I transporte spre inima stagneaza la nivelul picioarelor, gleznelor si gambelor… ele fiind astfel coplesite.

Primele semne functionale…

Staza venoasa se manifesta prin dureri de picioare, o senzatie de greutate in picioare si glezne umflate seara (edeme), picioare “fara astampar”, furnicaturi, nevoia de a misca picioarele, care ne jeneaza primul somn.

Care sunt cauzele?Cauzele si factorii agravanti ai acestei boli…Statul in picioare, batutul pasului pe loc, sederea prelungita:

Coafezele, vanzatoarele, stewardesele si toate femeile din fata calculatorului… au profesii predispuse!

Excesul de greutate:Grasimea este un factor agravant, venele se afla in tesutul gras si pompa musculo­venoasa functioneaza prost…

Ereditatea:Unul din parintii vostri sufera de aceasta boala, deoarece 2 din 3 varice au o origine congenitala.

Fluctuatiile hormonale:In 4 cazuri din 5, de varice sufera femeile, deoarece sarcina, menopauza, pilula anticonceptionala (hormonii favorizeaza slabirea peretelui venos) pot influenta circulatia venoasa.

Caldura:

Provoaca o dilatare a venelor si sangele din picioare urca cu greutate spre inima. Perioada primavara-vara este o perioada sensibila, expunerile prelungite la soare, sauna, baia turceasca, baile calde si epilarea cu ceara calda sunt factori agravanti pentru aceasta problema.

I N F O atentie la zborurile pe distanta lunga

Toti pasagerii zborurilor pe distanta lunga ar trebui avertizati de riscul accidentelor venoase, lucru pe care companiile aeriene nu se gandesc sa il faca la ora actuala. Sangele membrelor inferioare circula mai prost la nivelul venelor, fapt care poate conduce pana la formarea unui cheag care ar putea migra spre plaman provocand embolia pulmonara (scenariu catastrofic).

Acest lucru nu se intampla decat foarte rar, dar pentru a evita orice complicatie, va sfatuim sa:

Calatoriti in tinuta confortabila, care sa nu stranga.

Sa va contractati pulpele si sa incercati sa va intindeti picioarele in mod regulat.

Sa va ridicati din cand in cand (lucru care nu este deloc comod, avand in vedere ingustimea spatiilor de circulatie) pentru a va destinde picioarele.

Sa beti multe lichide si… sa purtati ciorapi medicinali, in special daca suferiti de probleme de insuficienta venoasa