KCS - Keratoconjunctivita sicca (caini si pisici)

KCS sau sindromul ochiului uscat KCS sau sindromul ochiului uscat

KCS este prescurtarea de la Keratoconjunctivita sicca si este reprezentata in special de sindromul ochiului uscat. 

Aceasta afectiune poate aparea la caini si la pisici (este intalnita chiar si la oameni). Ochii nostri, ca si ai lor, necesita lubrefiere constanta. Fara aceasta lubrefiere, conjunctiva (membrana) prin frecare cu corneea (partea limpede a ochiului) se va inflama semnificativ. 

Aceasta anomalie a glandei lacrimale poate fi cauzata de: 

- unele medicamente (administrate pe termen lung) 

- idiopatic (adica fara o cauza cunoscuta, sau pe romaneste "nu stiu cauza")

- boala autoimuna (boala mediata de catre sistemul imunitar - sistemul imunitar poate ataca celulele glandei lacrimale sau pleopei a 3-a)

- indepartarea chirurgicala a pleoapei a 3-a sau a glandei lacrimale

- virusul CDV sau distemper (canine distemper virus) - virusul poate afecta temporar sau definitiv glanda lacrimala si / sau pleoapa a 3-a

- radioterapie (terapie pentru cancer - mai rar intalnita la noi in tara) 

- boala congenitala (hipoplazie acinara congenitala) - mai frecvent la cateii din rasele brahicefalice (Pug, Bulldog) sau Chihuahua, Yorkshire - ce se pot naste cu glande sub - dezvoltate.

Semnele asociate cu KCS sunt:

- blefarospasmul (clipire insistenta sau inchiderea involuntara a pleoapei si este realizat datorita discomfortului)

- scurgeri la nivel ocular (medical poarta numele de film lacrimogen pre - corneean)

- eroziuni corneene si ulceratii 

- pigmentarea corneei si formarea de noi vase 

Cum se face diagnosticul? 

In primul rand se recomanda ca animalul sa fie vazut de un medic veterinar. Diagnosticul efectiv este relativ simplu, si anume: testul Schirmer (STT - Schirmer tear test). Pentru a efectua testul, o fasie subtire de hartie speciala cu un colorant este agatata usor peste pleoapa inferioara. Colorantul se deplasează pe fasie atunci cand este umezit de lacrimi. In functie de umezirea hartiei pe o durata de 60 de secunde se poate exprima daca glanda lacrimala produce sau nu suficient film lacrimal. 

Cum se trateaza KCS?

Tratamentul keratoconjuctivitei sicca poate implica diferite medicamente, precum si o eventuala interventie chirurgicala. Medicamentele pot fi inlocuitoare de film lacrimal si trebuiesc aplicate zilnic de cate ori pe zi.  Abordarea acestei afectiuni consta in inlocuirea filmului lacrimogen corneean (lacrimilor), stimularea secretiei normale a filmului lacrimogen corneean, controlul unor eventuale infectii locale si eliminarea excesului de mucus. Pe langa inlocuitorii de film lacrimogen corneean (lacrimi artificiale) se mai poate administra local si ciclosporina (Optimmune - denumirea comerciala a produsului) sau tacrolimus (stimuleaza secretia de lacrimi si reduce efectele autoimune). 

Antibioticele locale sau generale trebuiesc prescrise de catre un medic veterinar dupa o consultatie amanuntita. De asemenea se poate administra impreuna cu antibiotice si acetilcisteina cu rol in eliminarea mucusului de pe cornee. 

Interventia chirurgicala mai sus amintita consta in transpunere de conduct parotid. Conducta parotida transporta saliva de la glanda salivara la gura. Capatul care se goleste se muta in sacul conjuctival asigurand lubrefierea ochiului. Aceasta manopera chirurgicala este complexa si se realizeaza de catre un medic veterinar oftalmolog specialist. 

In concluzie, KCS sau keratoconjuctivita sicca este o afectiune des intalnita la animalele de companie, relativ simplu de diagnosticat pentru un medic veterinar, iar in cea mai mare parte din cazuri se poate tine in frau doar din medicatia locala.

Pentru mai multe detalii, puteti accesa clinica Supervet Chitila - Clinica veterinara non stop (click pe text).