Rujeola(pojar): simptome,preventie,tratament

Rujeola este o boala virala foarte contagioasa,care survive prin epidemii in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, si afecteaza,mai ales, copiii intre 1 si 3 ani,care nu sunt vaccinati, si care nu mai sunt imunizati de anticorpii mamei lor.

Rujeola este cea mai frecventa dintre febrele insotite de eruptii.Este imunizanta; se intarnpla foarte rar sa o iei a doua oara. Dureaza in jur de 10-20 de zile.

0 particularitate a acestei boll este aceea cc organismul copilului poate pastra virusul viu timp de mai multi ani.

In ultimii ani, medicii au constatat o crestere regulate a cazurilor de rujeola. Acest fapt se datoreaza unei rate de vaccinare prea mica,de fapt, singura modalitate de a combate aceasta melodic este vaccinarea.

Perioada de incubatie a rujeolei este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome.

Posibilitatea de molipsire este maxima in cele 3 zile care precede aparitia bubitelor (in perioada in care copilul are febra).

Aveti gri ja ca bebelusul bolnav si nu se apropie de vireo femeie insarcinata (risc de nastere premature).

Copilul va fi contagios pane la disparitia totals a bubitelor, de aceea este recomandata o izolare a bolnavului pe perioada maladiei.

Simptome:

Febra mare (39-40°C), nas care curge, acrimare,tuse uscata.Veti constata, de asemenea,o lipsa de vioiciune si de pofta de mancare.Rujeola este o maladie care pune bolnavul la incercare din punct de vedere fizic.Apoi, apar mici bubite albe in interiorul obrajilor,care dispar atunci cand apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamana.Este vorba de bubite rose-inchis,care apar mai intai pe fate, si acopera,treptat,tot corpul

Ingrijiri medicale:

Copilul trebuie so stea in pat si sa bee multe lichide,in mod regulat,mai ales atunci cand are febra.

In afara de medicamentele pentru scaderea febrei sau pentru calmarea tusei, nu exista medicament impotriva rujeolei. In schimb, prevenirea prin intermediul vaccinarii este cel mai bun remediu.

Vaccinul R.O.R.(Rujeola, Oreion, Rubeola) se face dupe 1 an (ba chiar de la 9 luni dace duceti copilul la cresa).Se mai face un vaccin intre 3 si 6 ani, apoi unul pe la 11 ani.

Cu cat copilul este mai mare atunci cand se imbolnaveste de rujeola,cu atat este mai mare riscul de a face complicatii (otite, laringite, bronho-pneumonii,encefal ite…)

In fiecare an,se inregistreaza mai multe decese datorate complicatiilor rujeolei.Aceste complicatii pot uneori,sa fie grave,si sa nu se manifeste decat dupe ce au tre.cut ani de zile de la infectia originala