Efectele negative ale fumatului

Efectele negative ale fumatului asupra organismului sunt nenumărate. Mai rău, poate provoca complicații care pot duce la dispariția timpurie a fumătorului.

Conform cercetărilor efectuate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) – au arătat că fumatul crește riscul de a muri din toate cauzele. Fumatul afectează negativ sistemul circulator, sistemul respirator, pielea, sistemul reproducător și ochii. De fapt, fumătorii sunt susceptibili de a avea diferite tipuri de cancer.

Iată câteva dintre efectele negative ale fumatului țigărilor.

Plămânii sunt unul dintre primele organe afectate de fumatul țigărilor. O persoană nu numai că respiră nicotină, ci și mai multe substanțe chimice dăunătoare.

Fumătorii sunt susceptibili de a dezvolta cancer pulmonar din cauza fumatului lor neîncetat. Bărbații au șanse de 25 de ori să dezvolte această boală în comparație cu femeile a căror cotă este de 25,7.

Potrivit raportului CDC, 9 din 10 decese cauzate de cancer pulmonar pot fi legate de fumatul de țigări.

Fumatul poate deteriora semnificativ celulele sanguine, vasele de sânge și inima.

Gudronul și substanțele chimice din țigări cresc riscul de ateroscleroză. Acesta este momentul în care placa se acumulează în vasele de sânge. Când se întâmplă acest lucru, fluxul sanguin este limitat și poate duce la blocaje periculoase.

De asemenea, fumatul crește riscul de boală arterială periferică (PAD). Acesta este momentul în care arterele conectate la picioare și brațe încep să se îngusteze și provoacă restricții ale fluxului sanguin.

Femeile care fumează pot suferi de un sistem de reproducere deteriorat și le este greu să conceapă. Acest lucru este uneori cauzat de efectele tutunului asupra nivelului hormonal.

Pe de altă parte, bărbații fumători sunt susceptibili de a suferi de disfuncție erectilă și de calitate scăzută a spermei.