Dezvoltarea normala la copii

Dezvoltarea normala la copii Dezvoltarea normala la copii

Toti dintii de lapte (din prima dentitie) cresc in primi 6 ani de viata.Varsta si ordinea aparitiei dintilor variaza in functie de factorii genetici si endocrini, in mod special. Regimul alimentar nu influenteaza iesirea dintilor.Eventual, poate avea unele influente asupra structurii lor.Conform definitiei, dintele iese la suprafata in momentul cand coroana a strapuns gingia si cand o putem percepe in contact cu un obiect dur: lingurita, degetul propriu.Pe Pisa de sanatate, va fi inregistrata starea dentitiei intr-o schema care sa indice dintii prezenti, dintii cariati si neingrijiti, dintii ingrijiti.

Primul dinte poate aparea inaintea varstei de 6 luni. Dar, de regula, evolutia este urmatoarea:

Intre 8 si 24 de luni, copilul mic trebuie sa aiba cu 6 dinti mai putini decat numarul lunilor (d = luna – 6).

Mecanisme de aparare impotriva infectiei

In timpul sarcinii, anticorpii sunt transmisi de la mama la fat, prin intermediul placentei. Persista, scazand in mod progresiv pana spre 6 luni. II protejeaza pe copil de anumite boll, cu o singura conditie, ca mama sa fie ea insasi protejata. De exemplu, daca mama a avut rujeola, protectia copilului este totala in timpul primelor trei luni, apoi scade si, in final, dispare la sase luni. Daca mama este corect protejata impotriva tetanosului printr-o gama intreaga de vaccinuri pana la sfarsitul sarcinii, nou-nascutul nu va contracta tetanosul ombilical. Dimpotriva, protectia nu este niciodata destul de eficienta, in cazul tusei convulsive, a tuberculozei sau a infectiilor cu germeni intestinali.

Dupa varsta de trei luni, protectia bebelusului numai este sigura. Bebelusul, ca si copilul, trebuie sa isi construiasca propriile mecanisme de aparare, adica proprii anticorpi, in functie de contactul cu anumiti germeni si paraziti din mediul inconjurator. In tarile in curs de dezvoltare, acest contact este intens si precoce, din care cauza bolile survin la o varsta frageda. Anumite contacte dau ocazia copilului sa isi dezvolte sistemul imunitar, aparent, fara riscul vreunei boll sau cu pretul unei usoare infectii. Altele, insa, pot duce la boli grave sau chiar mortale. Exista deci interesul de a-I proteja pe copil prin vaccinuri, cat mai curand posibil. Exista si alte masuri preventive, foarte eficiente: imbunatatirea conditiilor de locuit, de asanare si de igiena generala.

Sistemul nervos

Neuronii sunt celule ale scoartei cerebrale sau cortex. Aproape toti sunt prezenti la nastere. Construirea creierului nu este, totusi, terminata. Inmultirea celulelor de sustinere continua cel putin pana la varsta de 6 luni. Structura ca si compozitia chimica se schimba si se perfectioneaza in timpul primilor trei ani. In aceeasi perioada, nervii periferici se doteza cu niste formatiuni in forma de teaca, umplute cu o substanta grasa, numita mielina, care le permite sa transmita influxul nervos. In sfarsit, reteaua de conexiuni care leaga diferitele celule intre ele, devine mai densa.

Aceasta maturizare din mers, specifica unui copil la varsta mica, depinde in mare masura de experientele lui, de stimulii primiti si de invatare. Maturizarea diferitelor zone cerebrale se face in urmatoarea ordine: mai intai cele care coordoneaza capul, apoi trunchiul si membrele superioare, si abia la sfarsit membrele inferioare. Aceste date arata importanta deosebita pe care o au primele luni si primii ani de viata in dezvoltarea sistemului nervos al omului.