Depistarea problemelor de vedere la copii

Fiind destul de slab cunoscute, problemele de vedere sunt greu de depistat. Este cu atat de greu sa fie depistate la copii!

Dupa o mica trecere in revista a acestor probleme diverse, va vom da cateva sfaturi pentru a depista tulburarile de vedere la copii,

Ochiul se comporta ca un aparat de fotografiat: reglat normal, el face de la distanta fotografii clare fara a fi necesara o reglare. Atunci cand obiectul se apropie, reglarea devine necesara; aceasta se numeste acomodare.

Problemele de reglare Hipermetropia

Ochiul hipermetrop este un ochi care are nevoie de acomodare chiar atunci cand priveste departe si nu beneficiaza, astfel, niciodata de repaos. Defectul poate fi suportat mai bine sau mai greu in functie de rezervele de acomodare ale ochiului. Uneori nu exista tulburari, dar poate exista o senzatie de oboseala mai mare la lectura.

Miopia

Ochiul miop este un ochi reglat pentru un punct de claritate mai apropiat de 4 sau 5 metri. Dincolo de aceasta distanta, obiectele devin din ce in ce mai vagi, deoarece ochiul nu dispune de un sistem care sa-i permita reglarea la distante mai mari. In schimb, la distante mai mici de punctul respectiv, vederea este normala.

Miopii vad foarte bine in apropiere.

Astigmatismul

Ochiul astigmatic este un ochi a carui raza de curbura este deformata: are forma unui balon de rugby in locul celei a unei mingi de fotbal. Rezulta o deformare a imaginii: o alungire pe inaltime sau latime (uneori in diagonala), ca in fata unei oglinzi deformante.

Prezbitismul

Prezbitismul reprezinta micsorarea puterii de acomodare a ochiului. Aceasta putere este la copil foarte mare (de ordinul a 10 la 14 dioptrii), dar nu inceteaza sa scada o data cu varsta. Ori, puterea de reglare necesara pentru a trece de la vederea la distanta la vederea la 35 cm (distanta de lectura) este de 3 dioptrii.