Afla mai multe despre febra la copii

Cand se cheama medicul?

  • De fiecare data cand un sugar mai mic de 3 luni are febra, la care riscul de infectie bacteriana este mai frecvent si se poate manifesta printr-un tablou
  • La aparitia oricarui sindrom febril prost tolerat, adica marcat de tulburari de constiinta (tristete, somnolenta), plansete SCIU gemete in ciuda unui tratament antitermic bine facut, tulburari vaso-motorii (ten palid, gri, marmoraje intermitente, etc), varfuri mari de febra precedate de frisoane, dureri persistente (urechi, abdomen, cap, etc), tulburari digestive (varsaturi si/sau diaree, anorexie), o criza convulsiva…

Fiecare dintre aceste semne poate fi luat in considerare separat, in functie de persistenta si de intensitatea sa in asociatie cu febra.Un copil sau un sugar cu febra care ramane colorat sau are infatisareacongestionata (umflata)… a carui pofta de mancare este relativ normala sau foarte putin diminuată, care isi regaseste zambetul si dorinta de joaca imediat ce ii scade putin febra, are, probabil, o boala acuta febrila benigna.

  • Cu ocazia febrei prelungite sau recurente, chiar relativ bine tolerata. Trebuie sa stiti sa va observati copilul pentru a repera ceea ce nu functioneaza, a trata febra (vezi mai jos) si a aprecia ameliorarea sau disparitia tulburarilor in functie de eficienta tratamentului antitermic. In caz contrar, medicul va fi contactat cat mai repede posibil, si i se vor da toate informatiile necesare pentru a-I ajuta sa stabileasca diagnosticul.

Ce va face medicul?

Medicul va realiza un examen clinic amanuntit in cautarea unui focar de infectie. In cazul unei infectii localizate, tip otita sau anghina, va putea prescrie un tratament cu antibiotice adecvat.

Uneori, orientarea catre o boala virala (rinofaringita, anumite bronsite sau bronsiolite, boli eruptive virale bine cunoscute) il vor determina sa prescrie in continuare tratamentul antitermic inceput de parinti, asociindu-i, eventual, alte medicamente simptomatice.

In alte cazuri, medicul va recomanda examene complementare (bilant sanguin, urinar si/sau radiografie la plamani, etc,), mai ales, in cazul unei febre prost tolerata, prelungita sau recurenta, sau, de asemenea, in cazul unui sindrom febril la un bebelus mai mic de 3 luni.

Mai rar, medicul va trebui sa interneze in spital sugarul sau copilul, daca situatia este ingri joratoare, sau sugarul foarte mic ale carui examene complementare orienteaza spre o infectie bacteriana, sau a carui stare este, dintr-o data, alarmanto pentru a fi facute alte investigatii (punctie lombara, examene radiologice, urinare, sanguine dintre care hemocultura) pentru a permite stabilirea unui tratament corespunzator fara o pierde timpul, cu efecte prejudiciabile pentru copil.