Dezvoltarea normala si corecta a unui copil

Dezvoltarea „normala” in cazul copilului

In decursul primilor sase ani de viata, organismul copilului se dezvolta cosiderabil. Viteza de crestere si de maturizare a tesuturilor, a organelor, a functiilor este foarte mare la inceput. Apoi scade progresiv, intr-un ritm diferit de la o persoana la alta. Etapele dezvoltarii sunt aceleasi pentru toti copii. Dar variaza in functie de amplitudine si se succed intr-o ordine prestabilita.

Trei conditi pentru o dezvoltare „normala”

Dezvoltarea copilului trebuie sa se inregistreze in jurul unei valori medii. Aceasta valoare medie este stabilita pentru fiecare varsta, plecand de la limite constatate in cazul a 95% din populatia luata ca esantion (copii de varsta apropiata, din acelasi grup etnic, observati in aceeasi perioada). Pe grafice, aceste limite sunt reprezentate de doua linii care deseneza curba dezvoltarii. Dezvoltarea unui copil trebuie sa urmeze ritmul de dezvoltare al majoritatii copiilor din grupul de referinta. In sfarsit, dezvoltarea anumitor sectoare trebuie sa fie armonioasa. Greutatea trebuie sa fie in raport direct cu inaltimea, iar dezvoltarea psihica in raport direct cu dezvoltarea locomotorie.

Pentru a evalua gradul de dezvoltare al unui copil, este deci nevoie de puncte de referinta care sa permita comparatiile. Trebuie sa avem grija sa examinam un copil care se situeaza in limitele normelor trasate. Trebuie mai ales sa it vedem de mai multe ori, sa-i urmarim evolutia.

In plan practic, la fiecare vizita, vom nota datele obtinute prin masurari, ca si datele obtinute in urma examenului clinic. Trasam apoi curbele corespunzatoare. Sunt putine referinte Clare in ce ii priveste pe copii apartinand altor etnii si regiuni.

Notatiile ce urmeaza dscriu caracterele generale ale dezvoltarii asa cum se prezinta ea la copii sanatosi, cu un regim alimentar satisfacator si aflati sub supraveghere continua. Vor face referire, pe cat posibil, si la tarile in curs de dezvoltare, tarile africane in mod special.

Dezvoltarea fizica

Trebuie sa deosebim doua fenomene distincte:

Cresterea este un fenomen cantitativ; se traduce prin modificarea dimensiunilor corporale.

Maturizarea este un fenomen calitativ; se traduce prin modificari structurale, in alcatuirea. si in functionarea celulelor. Exista multi indicatori ai dezvoltarii fizice.

Unii permit masurarea dimensiunilor corpului: inaltime si diferite diametre si anumiti

Altii masoara compozitia corpului si modificarile ei: greutate, pliuri cutanate, doze

In sfarsit, altii dau informatii despre gradul de maturizare: maturizarea dintilor (numarul dintilor iesiti), maturizarea oaselor, dezvoltarea unor mecanisme de aparare impotriva afectiunii sistemului nervos.