Deshidratarea la copii, cauze, simptome

Deshidratarea este un caz de urgenta, a carui gravitate trebuie sa fie evaluata in functie de:pierderea in greutate, semnele clinice constatate de catre medici,originea acestei deshidratari.Diareea acuta este departe de a fi principala cauza.Pentru a raspunde la aceasta complicatie grava a diareei,care este deshidratarea,exista un medicament preventiv,dar si cu efect curativ, eficient:o solutie de rehidratare pe cale orala (SRO).

Putina fiziologie:apa este principalul component al organismului.

 • La nou-nascut, apa reprezinta in jur de 72% din greutatea corpului.
 • La bebelusul mai mare de doua luni, in jur de 70% din greutatea corpului.

Echilibrul este asigurat de absorbtiile de apa si de adaptarea la anumite nevoi de eliminare ale organismului, indeplinite de: rinichi, piele, caile respiratorii.

Nevoile de apa:

 • La nou-nascut: 150 pana la 180 ml pentru un kg din greutatea corpului, in decursul unei zile.
 • La bebelus: 100 pana la 110 mi pe kg, in decursul unei zile.

Nevoile cresc o data cu temperatura si cu febra.

Studiile au aratat ca la copiii de varsta prescolara, exista putine situatii in care beau apa pura si prea multe in care consuma bauturi indulcite,70% din copii,conform studiului,nu beau deloc apa pura.

Cauzele deshidratarii copilului:

 1. Diareea acuta, fie ca este virala sau bacteriana, reprezinta cauza cea mai frecventa in lume si in tara noastra.
 2. Caldura brusca.
 3. Leziunile cutanate intinse (arsuri grave).
 4. Alte cauze: origine renala (diabet…), afectiuni ale bronhiilor.

Principalele semne ale deshidratarii

 1. Pierderea in greutate: se estimeaza ca, daca aceasta este inferioara unui procent de 5% din greutataea corpului, este vorba de o deshidratare moderata; daca, insa, este superioara sau egala cu 10% din greutatea corpului,avem de-a face cu o deshidratare severa care impune spitalizarea; iar intre 5 si 10°/0 este vorba despre o deshidratare care trebuie supravegheata indeaproape, de preferat, la domiciliu.
 2. Uscarea mucoasei bucale.
 3. Pliul cutanat, ciupirea usoara a pielii abdominale, isi pastreaza forma.
 4. Ochii dusi in orbite.
 5. Setea, agitatia, febra.

Nu trebuie sa asteptam aceste semne pentru a actiona si, deci, pentru a preveni acesta deshidratare:

Trebuie sa darn copilului o solutie de rehidratare pe cale orala (SRO), care imbogateste organismul in apa, sare si electrolitii necesari;evitati Coca-Cola (prea sarata sau prea dulce).Copilul va bea daca va simti nevoia, stimulat de sete, care este un factor de echilibru al nevoilor sale.Nu trebuie sa treziti copilul, in mod regulat, pentru a-i da sa bea.Dar, este, insa, nevoie sa il supravegheati noaptea pentru a ghici atunci cand ii este sete.

Mod de utilizare: Toate solutiile de rehidratare vandute in farmacii se prezinta, in general, sub forma unor pliculete al caror continut se dizolva in apa, pentru a obtine un volum final de 200 ml. SRO trebuie pastrat la frigider, dupa diluare.Acesta prezinta avantajul de a lupta impotriva varsaturilor si a febrei.Copilul trebuie sa bea in mod deliberat; trebuie, deci, sa ii propuneti sa bea la fiecare un sfert de ora, de exemplu.Pentru o deshidratare de 5 pana la 10%, se administreaza 50 pana la 100 ml pentru un kg din greutatea corpului, apoi, dupa 6 pana la 12 ore, o data hidratarea sub control, ii propunem copilului 10 ml pe kg de SRO, adaugandu-se alimentatiei de baza. In caz de varsaturi,trebuie sa incercam cu inghitituri mici de 5 ml, in fiecare minut,cu ajutorul linguritei sau al seringii.Daca varsaturile raman in afara oricarui control, este recomandata spitalizarea copilului.

In concluzie:Deshidratarea acuta poate fi periculoasa,dar folosirea SRO si-a dovedit,pe deplin,eficienta in prevenirea si tratarea acestei complicatii,a carei cauza principala ramane diareea acuta.