Cum sa administram proceduri potential dureroase?

Au fost facute progrese mari in abordarea procedurilor dureroase cum ar fi injectiile, suturile, schimbarea pansamentelor, diferite punctii, sondajele, etc. Totusi, intre diferitele institutii, spitalicesti, diferitele echipe medicale si practicieni, persista o mare nepotrivire cu privire la punerea la punct a mijloacelor de care dispunem.

De ce? Probabil in functie de lipsurile de formare ale unora si altora si de sensibilizarea lor la problema data.

Este intr-adevar necesar sa administram cat mai bine durerea provocata, pentru a

  • Minimiza, ceea ce acum este la indemana oricarui serviciu de urgenta, daca isi acorda mijloacele. Va fi astfel evitata fobia binecunoscuta de „halate albe” sau de „injectii” atat de raspandita pana in zilele noastre printre copii (dar si la un numar deloc neglijabil de adulti).

In primul rand, intr-un serviciu de urgenta trebuie sa stii sa intampini copilul si familia acestuia, sa il informezi cat mai bine, cunoscand in acelasi timp dificultatile intalnite la copilul de sub 3 – 4 ani.

Prezenta parintilor poate fi necesara ,chiar indispensabila pentru a reduce anxietatea si aceasta la orice varsta si cu atat mai mult cu cat copilul este mai mic. Medierea printr-o papusa sau un animal de plus apartinand sau nu copilului pot sa ajute pe acesta sa inteleaga mai bine situatia si sa participe mai activ.

Crema Emla (crema anestezica) ar trebui utilizata pe scara larga inainte de punctiile venoase sau lombare, spinale, mica chirurge, dermatologie, eliberarea aderentelor preputului, sau anumite vaccinuri.

Atunci cand gestul risca sa fie dureros peste nivelul tolerabil este posibil sa se utilizeze in acest context un amestec echimolar de oxigen si de protoxid de azot (MEOPA), in masura in care echipa medicala stapaneste practica respectiva. Acesta, administrat prin intermediul unei mici masti (de preferinta parfumate) plasate numai pe nas de ex.pentru o extractie dentara, sutura unei plagi a buzelor sau a limbii, sau pe nas si gura in alte cazuri.

Acest amestec gazos are ca efect:

  • O analgezie de suprafata care face majoritatea efractiilor cutanate putin sau nedureroase. Exista o disociere intre senzatie si componenta sa
  • Dupa 2-3 minute de inhalare se observa o anxioliza asociata cu o stare de Copilul este calm, destins, detasat, avand uneori accese de ras (aceasta ilaritate poate fi de altfel stimulata usor si provocata prin povesti amuzante).
  • Adesea este raportata amnezia, dar cu intensitate variabila.
  • La majoritatea copiilor se intalneste o stare de sedare constienta (starea constienta este modificata dar subiectul este treaz, capabil de a reactiona cu mediul si de a dialoga cu infirmiera).
  • Aceste metode de abordare a situatiilor care ar putea fi dificil de suportat pentru copii (dar si pentru adolescenti sau adulti) reprezinta un imens progres iar serviciile medico-chirurgicale care folosesc aceste mijloace pot aprecia impactul benefic asupra copiilor, asupra familiilor lor dar si asupra confortului propriu de munca.