Medicina materno-fetala

  • Marţi, 20 Aprilie 2021
  • Sanatate/Medicină
  • Publicat de
Medicină materno – fetală

Medicina materno – fetală este o supraspecializare complexă ale cărei servicii urmăresc evaluarea tuturor factorilor de risc ai unei sarcini și urmărirea acesteia până la termen.

În funcție de evoluția sa naturală, o sarcină se poate încadra în două mari categorii: sarcina normală (aproximativ 80-85% din cazuri) și sarcina patologică. În al doilea caz, o serie de complicații pot afecta starea de sănătate a viitorului copil sau a mamei. Acestea pot fi: nașterea prematură (2-10% din cazuri), malformațiile congenitale (3-4% din cazuri), anomalii cromozomiale / genetice, macrosomie, o serie de afecțiuni materne (preeclampsie, diabet gestațional, infecții cu citomegalovirus / toxoplasma / rubeola, * etc.

Medicul specialist în obstetrică-ginecologie cu această supraspecializare a beneficiat de o pregătire suplimentară cu durată de câțiva ani și are experiență clinică în acest domeniu. El a dobândit cunoștințe avansate despre complicațiile obstetricale, medicale, genetice și chirurgicale ale sarcinii și impactul acestora asupra mamei și fătului. De asemenea, stăpânește procedurile complexe de diagnostic și tratament pe care le presupun cazurile problematice.

Este de dorit depistarea precoce a sarcinilor cu risc crescut de complicații – anomalii, la o vârstă de sarcină cât mai mică (12-20 săptămâni). Aceasta se realizează prin consultații de screening maternofetal. Ulterior, sunt posibile proceduri de diagnostic și tratament.