Culorile, un adevarat instrument de dezvoltare

Foarte frecvent, parintii se straduiesc sa isi inconjoare copilul cu o multitudine de culori pentru a-i solicita interesul si a-i trezi curiozitatea. Este important sa-i oferim aceasta diversitate deoarece culoarea este unul din elementele importante prin care se explica atractia copilului fata de un obiect sau o jucarie.

De la varsta cea mai frageda, nu ezitati sa va indemnati copilul sa descopere culorile, deoarece acestea ii permit sa se mai dezvolte putin pana la 6 ani

Toti parintii au constatat-o: copilului ii place culoarea.

Totusi, rolul si efectul acesteia asupra dezvoltarii si comportamentului sunt fenomene putin studiate. Se stie numai ca bebelusului de trei saptamani ii place mult rosul.

Sub sase luni.

II intereseaza mult contrastele pe care vederea lui in formare ii permite sa le perceapa. In schimb, este greu sa afli in continuare ce anume prefera si ce rol joaca exact culoarea in universul sau.

Pentru numerosi medici, culoarea este un element oarecare printre celelalte care duc la dezvoltarea micutului. Forma obiectului, consistenta lui ar avea tot atata importanta indiferent daca este alb sau verde. De altfel, jucaria sa preferata nu va fi in mod obligatoriu cea care are culorile cele mai vii si nu sunt rare cazurile cand bebelusul are un ursulet preferat gri sau maron! Culoarea este deci seducatoare, atragatoare, dar nu pare sa constituie factorul determinant in alegerea unui obiect de catre copilul mic. Dar, chiar daca nu exista retete miraculoase pentru utilizarea culorilor la copii, se impun totusi cateva reguli

  • Oferiti-i o paleta larga de culori fara a face totusi excese, deoarece riscati sa ii saturati capacitatea de asimilare si de observare.
  • Nu exagerati nici prin a-I face sa evolueze intr-o lume cu totul alba sau numai in culori

Este vorba sa se gaseasca un echilibru bun intre culorile linistitoare si cele vii si vesele.

Cum sa decorati camera copilului vostru? Urmati-va, in primul rand, gustul propriu, apoi cel al copilului! In acest domeniu nu exista regului, puteti opta pentru pereti albi sau bleu pal (culori propice somnului), pe care veti lipi afise, desene sau decupaje de culori mai vii. Pastrati, totusi, o anumita coerenta intre culorile alese pentru camera copilului vostru si ambianta vetii voastre familiale. O familie dinamica, activa, in care totul se petrece foarte repede, va imagina pentru copilul sau o ambianta diferita decat cea pentru care va opta familia linistita, mult mai calma. Decorarea camerei copilului este legata, deci, de cultura familiala si este un lucru bun pentru copilul vostru, deoarece se va simti in largul sau intr-un univers coerent.