Ce alunite pot fi maligne? Un doctor explica o regula simpla pentru a le identifica

„Un adult castiga, in medie, 10 alunite noi pe an”, spune dermatologul brazilian Samantha Enande. Potrivit expertului, majoritatea este de obicei inofensiva, dar chiar si asa, ea necesita control. O auto-examinare a alunitelor poate fi facuta acasa pentru a preveni dezvoltarea unor boli mai grave, cum ar fi melanomul, desi se recomanda intotdeauna o vizita de rutina la medic.

Ce este melanomul? Melanomul, mai cunoscut sub numele de cancer de piele, este cauzat de alunite in derma. Desi nu toate regiunile pigmentate devin cancer, cele care sunt modificate pot ajunge la straturi mai profunde si pot creste riscul metastazelor, adica atunci cand boala se raspandeste si ajunge la alte organe.

Constientizarea aparitiei de alunite noi si analizarea caracteristicilor acestora reprezinta cea mai buna modalitate de prevenire a cancerului de piele.

„Putem folosi regula de baza a dermatologiei la domiciliu pentru a analiza alunitele de pe piele”, spune expertul. Aceasta este regula AMCD prin care se evalueaza dimensiunea, culoarea si simetria lor. In functie de rezultat, este necesar sa cautati un medic pentru o analiza mai buna.

„Diagnosticul este mai precis in birou, cu dermatoscopul care mareste imaginea de 400 de ori, dar pacientul poate incepe observarea acasa”, recomanda Enande.

Auto-examinarea poate fi facuta acasa, dar trebuie facuta intr-un loc iluminat si cu ajutorul unei oglinzi sau al altei persoane.

Asimetrie: A Primul aspect care trebuie analizat este simetria alunitei. Pentru aceasta, dermatologul foloseste exemplul unei pizza. „Trebuie sa impartiti imaginativ o pizza in patru – dreapta, stanga, in sus si in jos. Daca unul din cadrane este foarte asimetric, atunci pacientul ar trebui sa solicite ajutor medical”, spune ea.

Margine: M Potrivit nutritionistului, marginea ar trebui sa fie continua, ca un contur.

Culoare: C „Culoarea trebuie sa fie doar una. Daca aveti mai multe nuante de albastru maro, negru sau albastru, imaginea merita o atentie speciala”, spune medicul.

Diametru: D Dimensiunea este, de asemenea, un factor important in analiza. „Daca pacientul si-a dat seama ca a crescut foarte repede, in principal pe nas si fata, exista o mare posibilitate ca acesta sa fie cancer de piele, deoarece acestea sunt regiunile care primesc mai mult soare si in 98% este cauzat de razele UV,”explica dermatologul.