Exercitii fizice de pregatire pentru nastere

Nasterea

Ca si restul etapelor maternitatii, nasterea este o incercare plina de magie si teama.

Pentru a o trece cu bine, pregateste-te bine dinainte. Gandeste-te Ia locul unde vei da nastere copilului tau, la pregatirea fizica si medicala pe care urmeaza sa o adopti si, de asemenea, la perioada de dupa nastere.

Pentru a merge mai departe, iti propunem un dosar asupra problemelor qenetice.

Moment dorit sau temut, ziva nasterii, indiferent de desfasurarea acesteia, constituie un moment magic si de neuitat din viata ta. Acest bebelus, cu care ai intretinut de cateva luni o relatie intima si ciudata, atat de vizibil si invizibil in acelasi timp, va fi in curand in bratele tale. Cu fetisoara lui pe care ti-ai imaginat-o de mii de ori, dar pe care nu ai ghicit-o de fapt niciodata, cu mirosul sau familiar, dar totusi inedit; inima ta este gata sa explodeze pentru acest minuscul cocolos de dragoste pura… Nasterea nu se povesteste, ea se traieste. Ea trebuie, de asemenea, pregatita. Tocmai pentru a-ti da posibilitatea de a pregati nasterea din timp si cu seninatate, iata aici expunerea in ordine a marilor momente, a marilor fericiri si a micilor neplaceri, aparute uneori la nastere.

Continutul sedintelor

Pregatirea pentru nastere cuprinde in general;

  • un curs teoretic de anatomie si fiziologie a sarcinii, insotit de proiectii de filme sau de diapozitive;
  • o descriere precisa a nasterii si a semnelor prevestitoare care trebuie sa te faca sa fugi la maternitate sau, dimpotriva, sa mai astepti linistita cateva ore;
  • o vizita a locurilor: sala de travaliu, salonul, sectia de nou-nascuti etc.;
  • exercitii de relaxare, musculare si de respiratie, pe care va trebui sa le faci acasa zilnic;
  • discutii libere cu personalul medical si alte mamici. Nu trebuie sa te abtii sa pui toate intrebarile care te preocupa;
  • exercitii fizice.

Indiferent daca urmezi sau nu cursurile de pregatire a nasterii se recomanda cu caldura sa consacri zece minute pe zi exercitiilor fizice specifice sarcinii, inca de la inceputul acesteia. Pe masura rotunjirii abdomenului, exercitiile musculare vor face loc exercitiilor care nu necesita nici o gimnastica obositoare (relaxare, respiratie, contractie a perineului etc.).

Esti culcata pe o suprafata nici prea dura, nici prea moale, cum ar fi o mocheta groasa sau o saltea subtire. Perfect concentrata, iti focalizezi atentia asupra fiecarui muschi (de la mana, brat, degetele de la picioare, picior, coapsa, fesieri, fata…).

  • Unul cate unul, ii incordezi cateva secunde, apoi ii relaxezi, avand gri ja sa simti bine fiecare miscare.
  • Cand contracti muschiul – inspira.
  • Expira in momentul relaxarii. Prin simpla forta de concentrare vei ajunge sa ramai total destinsa pe parcursul sfertului de ora cat dureaza exercitiul.