Atentie la alunite si la expunerea la soare!

Alunitele, numite si nevi, sunt pete mici pe piele pe care le avem cu totii. Suntem atat de obisnuiti sa traim cu ele, incat uitam adesea ca pot fi nu numai enervante din punct de vedere estetic, dar si periculoase pentru sanatate.

Exista o anumita predispozitie ereditara la aparitia acestor pete. De asemenea, tipul de piele determina cea mai mare probabilitate a acestora.

Expunerea la soare este un factor de activare de mare importanta. Radiatia solara care ajunge pe Pamant este formata din 56% IR (radiatie infrarosie), 39% lumina (radiatii vizibile) si 5% UV (radiatii ultraviolete). Aceasta ultima radiatie este cea care produce arsuri, daca expunerea la aceasta este excesiva.

Din razele ultraviolete exista trei tipuri diferite:

Raze UVA cresc pigmentarea pielii, deoarece ele oxideaza melanina crescand bronzul. UVA ajunge la nivelul dermei si cauzeaza pierderea elastinei si colagenului, imbatranirea pielii, pete, degenerarea celulara si alterarea ADN-ului, care poate provoca cancer de piele.

Iradierea razelor ultraviolete UVB, care sunt cele mai periculoase si care provoaca formarea de melanina, pistrui, ii face pe oameni sa creasca productia limitata la numerosi pigmenti. In aceste locuri, cunoscute sub numele de „pistrui”, fiecare noua expunere la aceste raze UVB mareste dimensiunea si tonul zonelor pigmentate.

Se poate spune ca pistruii sunt reactia maxima a sistemului pigmentar impotriva supraincarcarii UVB care se manifesta prin pete. Retineti ca nu toate petele de piele sunt pistrui.

De ce ar trebui sa  verificati alunitele periodic:

Deoarece orice schimbare, care are loc intr-o alunita, poate indica ceva. Periodic, controlati fiecare dintre alunitele dvs. si verificati daca nu au loc unele dintre urmatoarele lucruri:

  • Modificarea dimensiunii
  • Schimbarea formei
  • Modificati culorii
  • Arde sau ciupeste

Cel mai bun sfat este sa vizitati dermatologul dvs. cel putin o data pe an si sa raportati evolutia lor. Cele mai multe dintre acestea sunt benigne, dar unele pot deveni melanoame.